U uvali Jazine svečano otkriven spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata
U uvali Jazine svečano otkriven spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata
Fotogalerija Galerija
Kalmeta: Ovo je trajni spomen na naše branitelje koji su životom obranili naš Zadar.

U nazočnosti roditelja poginulih branitelja, udovica Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, predstavnika Grada i Županije te brojnih braniteljskih udruga u uvali Jazine otkriven je spomenik poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u obliku velike metalne kocke, rad akademskog kipara Tomislava Ostoje.

Na svečanosti otvaranja nazočan je bio izaslanik predsjednika Vlade RH  Andreja Plenkovića- potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice oružanih snaga RH Kolinde Grabar Kitarović- general- bojnik Mladen Fuzul,  načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov , umirovljeni general Ante Gotovina, gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, zamjenik župana  Božidar Longin i te mnogi drugi.

- Duboki su osjećaji danas dok stojimo pred ovim spomenikom, iskreni i bolni, ponosni i uzvišeni. Zadar se klanja žrtvi poginulih hrvatskih branitelja, njihovoj neizmjernoj ljubavi prema Domovini, neustrašivosti i odlučnosti u obrani slobode njihovog naroda, vjeri i konačnoj pobjedi, kazao je u svom obraćanju gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta, te nastavio:

- Ovaj spomenik kojeg ponizno i s nemjerljivom zahvalnošću otkrivamo, podigli smo kao simbol žrtve i pobjede u Domovinskom ratu, kao simbol hrvatske države i u trajni spomen na naše branitelje koji su svojim životima branili i obranili naš Zadar, našu Hrvatsku.

Gradonačelnik Kalmeta istaknuo je kako je i sam grad Zadar na jedan simboličan način spomenik svim braniteljima jer su u njemu njegovi građani dočekivali najtužnije i najsretnije vijesti o stradanjima i usponima hrvatskih branitelja koji su za slobodu svih nas prolili svoju krv, a njihove obitelji dale su svoje najmilije.

- Neka zato ovaj spomenik bude dio hrvatske povjesnice! Ne zaboravimo koliko vrijedi sloboda, koliko vrijedi mir. Ne zaboravimo kako je krvav i bolan bio put hrvatskih branitelja koji su nam ih podarili. Poginuli su za neovisnu Hrvatsku. Njihove duše bdiju nad njezinom slobodom. Neka im je vječna hvala i slava!

Ministar Krstičević naglasio je kako se današnjim otkrivanjem spomenika poginulim braniteljima zadarskog područja prisjećamo cijene slobode i veličine žrtve dane za hrvatsku slobodu

- Zadar se obranio teško i nadljudskim naporima. U obrani grada sudjelovali su branitelji iz cijele Dalmacije i naše Hercegovine, koji su svojom željom za slobodom i odlučnošću u obrani svoga rekli odlučno - ne, onima koji su htjeli zatrti hrvatsku dušu Zadra i zadarskog kraja, rekao je te istaknuo kako su na taj način pokazali što može i kakva je snaga hrvatskog zajedništva.

U tom kontekstu spomenuo je, kako je upravo ta snaga zajedništva došla do izražaja u veličanstvenoj operaciji Maslenica, koja je bila prekretnica Domovinskog rata.

- U toj operaciji pokazali smo kako smo od vojske branitelja postali pobjednička Hrvatska vojska koja je sposobna ostvariti sve svoje domovinske zadaće, oslobađati hrvatsku grudu, ostvariti san o slobodnoj i ponosnoj, i Hrvatskoj. Naša je obveza i dalje graditi i snažiti ovu jedinu Domovinu, zaključio je ministar Krstičević.