Trebalo je vjerovati
Trebalo je vjerovati
Čestitka gradonačelnika Branka Dukića povodom proglašenja Gaženice -Lukom godine 2019.

Zadar Cruise Port (Putnička luka Gaženica) proglašena je Lukom godine 2019. na najprestižnijoj dodjeli nagrada lukama za kružna putovanja Seatrade Cruise Awards 2019. održanoj u Hamburgu. Priznanje je to struke koja je u kategoriji „Luka godine“ između Zadar Cruise Porta, norveškog OldenLeona te japanske Yokohame ocijenila da je putnička luka u Gaženici u posljednjih godinu dana postigla najveći napredak u upravljanju lukom za kružna putovanja.

 

Tim povodom gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić uputio je čestitku:

Čestitam Lučkoj upravi Zadar na posljednjem priznanju i proglašenju lukom godine za kruzere. U konkurenciji više stotina luka za prestižnu nagradu Seatrade Cruise Awards, naša je Gaženica u konačnici proglašena boljom čak i od luka norveškog OldenLeona i japanske Yokohame.

Čestitam svima koji su posljednjih desetljeća dali svoj doprinos stvaranju “Svjetske luke godine”.  Trebalo je vjerovati u svjetski projekt u Gaženici dok je još rat bjesnio u domovini. Trebalo je vjerovati 2000. kad je Gradsko vijeće prihvatilo prostorni plan, pa i za dugih godina borbe, izrade studija i projekata dok u svibnju 2009. nije počela gradnja. 

Trebalo je vjerovati i 2013. kad smo po prvi put doživjeli otvorenu opstrukciju projekta od strane državne vlasti i ministra koji nas je uvjeravao da je projekt „promašen i predimenzioniran“, a „Ugovor za luku Gaženica štetan za Hrvatsku“.  Za to vrijeme su stranačke kolege tog ministra šutjele, a oduzete su nam godine,  polagali se kontejneri koje se nazivalo terminalom, no građani Zadra su i dalje vjerovali. 

Zajedništvo građana i vodstva, stabilnost i povjerenje koje je krasilo grad je razlog svih uspjeha kojima se ponosimo i koje danas slavimo.  Dok razmišljam o svim građanima, projektantima, izvođačima, vijećnicima, ministrima bilo bi nepošteno ne naglasiti kako su moji prethodnici ti koji su nosili političku odgovornost i bili nositelji te priče. Hvala im. Postavili su nam visoko letvicu, a Zadrani s pravom nose duh koji se ne zadovoljava uspjesima iz prošlosti. Na svima nama koji danas možemo utjecati na budućnost ovog grada je velika odgovornost i obaveza da svojoj djeci ostavimo grad jednake ambicije i uspjeha.

Čestitka svima, uživajte i ponosite se svojim gradom.