Svečano otvoreno 9. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova
Svečano otvoreno 9. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova

Večeras je u zadarskoj katedrali sv. Stošije svečano otvreno 9. Međunarodno natjecanje pjevačkih zborova. Natjecanje je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

Svečanost je započela himnom koju su za ovu prigodu otpjevali HGPD Zoranić pod ravnanjem Jurice Šoše. - Ovom iznimnom glazbenom manifestacijom Grad Zadar želi ostati dostojan svoje glazbene prošlosti. A ona je uistinu bogata i po mnogočemu jedinstvena, kazao je gradonačelnik Kalmeta iskazujući dobrodošlicu glazbenicima i svim ljubiteljima zborskog pjevanja. - Tradicija organiziranog zborskog pjevanja u Zadru stara je preko 120 godina, a ove godine proslavili smo i 105. rođendan Hrvatskog pjevačkog i glazbenog društva Zoranić, nastavio je dodajući da ćemo ovom prigodom imati radost upoznati djelovanje još jednog zadarskog zbora – Condura Croatica.

Nakon pozdravne riječi, publika je uživala u koncertu Cappelle Zinke i Cappelle Odak – ženskom i mješovitom zboru iz Zagreba pod vodstvom dirigentice Jasenke Ostojić. Na programu je bila sakralna glazba i to iz pera K. Odaka, S. Rahmanjinova, G. Fauréa, V. Vavilova, G. Selmeczija, J. Tavernera, A. Pärta i drugih. Kao solisti nastupili su Sven Jagarinec, sopran i solist Zagrebačkih dječaka, Anabela Barić, sopran, Anamarija Žugić, alt, Kirka Klišmanić – Mrak, alt, Franko Klisović, tenor i Fabijan Komljenović. Ženski zbor Cappella Zinka pobjednik je posljednjeg zadarskog Natjecanja, te je uz Cappellu Odak, višestruko nagrađivana u zemlji i u Europi. Oba zbora osnovala je dirigentica, inače profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i stručnjakinja za zborsko dirigiranje, Jasenka Ostojić, u sklopu društva Collegium pro arte.

U punoj katedrali osim Zadrana, otvaranje su sa zanimanjem popratili i brojni turisti te sudionici natjecanja - svih osam zborova iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Švedske.