Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu
Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije danas je održano savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o ,,Strateškoj studiji o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš  Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu".

Izlaganju su bili nazočni predstavnici Agencije za ugljikovodike i predstavnici izrađivača Studije, tvrtka ,,Ires ekologija" d.o.o., koji su odgovarali na pitanja zainteresiranih. U ime Grada Zadra predstavljanju je nazočila Andreja Baraba, pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Grada Zadra. 

– Ovo je jedna dobra prilika da iznesete svoj primjedbe i zapažanja ljudima iz nadležne agencije u cilju iznalaženja najboljih rješenja, kazao je u uvodu zadarski župan Stipe Zrilić. Također, izrazio je zabrinutost zbog bušenja nafte u zadarskom akvatoriju i istaknuo da ne smijemo dozvoliti da nešto pođe po zlu. - Sve je to ishitren postupak, nama je Jadran prevažan zbog ribarstva i turizma. I njegovu eksploataciju trebamo planirati na održivom razvoju. Zahtijevamo stručne, znanstveno utemeljene studije, da se još poradi na  projektu i da se u eksploataciju ne ide na brzinu, dodao je župan.

Barbara Dorić, ravnateljica Agencije za ugljikovodike i njeni suradnici predstavili su plan istraživanja nalazišta nafte i plina u Jadranu. Trudili su se uvjeriti prisutne kako nema razloga za strah. - Ne radi se ništa na brzinu. I dosad se bušila i vadila nafta na otocima i u priobalju - rekla je Barbara Dorić.

Na raspravi su se čula brojna pitanja poglavito ona vezana za možebitne ekološke nezgode i njihovu sanaciju te utjecaj bušenja na život otočana, otoka te čistoću mora i podmorja.

Mišljenja prijedlozi i primjedbe o Studiji mogu se dati do zaključenja javne rasprave najkasnije do 16. veljače 2015. godine, putem obrasca za sudjelovanje u savjetovanju  na  e-mail  adresu:  rudarstvo@mingo.hr ili na adresu Sektora za rudarstvo Ministarstva gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78, Zagreb, s naznakom: "Javna rasprava o Strateškoj studiji o vjerojatnom značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu".

Vezane fotografije

Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu Strateška studija o vjerojatno značajnom utjecaju na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu