Što za otočane znači premještaj trajektne luke u Gaženicu?
Što za otočane znači premještaj trajektne luke u Gaženicu?

Otočni sabor održao je danas, 16. siječnja 2014. godine sastanak u Velikoj vijećnici Doma županije na temu ˝Premještanje trajektne luke u Gaženicu˝. Predstavnici Zadarske županije, Grada Zadra, otočkih općina, institucija, brodara, ali i samih otočana nastojali su pronaći rješenja za izazove s kojima će se suočavati od 01. srpnja ove godine, za kada je najavljeno premještanje trajektne luke sa zadarskog Poluotoka u Gaženicu.

Predsjednik Otočnog sabora, Denis Barić sazvao je ovaj sastanak kako bi se otočani upoznali s onime što ih očekuje u samom srcu turističke sezone. Kako kaže Barić, ova odluka Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, otežati će svakodnevni život svim stanovnicima otoka, budući da će se njihovo putovanje do Zadra vremenski znatno produljiti, a troškovi puta će se povećati. Glavni problem koji predstavlja ovaj premještaj je privremeno rješenje, koje uključuje kontejnersku zamjenu umjesto planirane izgradnje putničkog terminala. To označava minimalne uvjete za prihvat putnika, dok bi brzobrodske linije, koje uključuju putnike - pješake ostale na Poluotoku.

˝Grad Zadar čvrsto stoji na tome da se Gaženica završi u cjelosti. Tu popusta nema, ne zbog inata, već zato što sve što je dosad izgrađeno nema smisla ako se ne dovrši kako je planirano. Ne prihvaćamo improvizaciju, ni privremena rješenja.˝- kazao je na sastanku zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Zvonimir Vrančić. S ovom tezom složio se i Ante Jerolimov, načelnik općine Preko i saborski zastupnik. ˝Treća faza Gaženice, koja uključuje izgradnju putničkog terminala i pripadajućeg okoliša, po procjenama će donijeti 60% ukupne zarade. I to se zaustavilo, umjesto toga stavlja se kontejner, kiosk. Ako se to dogodi, političkom smo odlukom odbačeni 30 godina unatrag.˝ - zaključio je Jerolimov.

Predstavnici brodara, kao i predstavnici institucija složili su se kako će se, ukoliko dođe do premještanja, stanovnicima otoka olakšati jedino suradnjom svih nadležnih. Stoga je iz Liburnije već osiguran prijevoz na relaciji Gaženica - kolodvor.

Zamjenik župana Božidar Longin slikovito je prikazao značaj dovršetka projekta Gaženica. ˝Život je Gaženica i život je grad i to dvoje moramo spojiti. Prije nekoliko godina kada je projektirana, Gaženica je bila predviđena za teretni promet. Sada smo dovedeni u zastoj i nudi nam se privremeno rješenje. Ili se projekt treba završiti kako je predviđen ili nikako.˝ - kazao je Longin.

Sastanak je završen zaključcima, koji uključuju raspisivanje međunarodnog natječaja za liniju Preko - Zadar, obećanje za završetak infrastrukture do 01. srpnja, podrška zahtjevu mjesnih odbora Dugog otoka za očitovanjem nadležnog Ministarstva za uspostavu linije Brbinj - Zadar, te sastanak s ministrom Hajdaš - Dončićem. Zasada jedini odgovor koji otočani imaju jest onaj od strane Liburnije. Poziv na ovaj sastanak poslan je i u Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture, koje bi najbolje moglo odgovoriti na ove zahtjeve. Nitko se, međutim, nije odazvao.

Vezane fotografije

Što za otočane znači premještaj trajektne luke u Gaženicu? Što za otočane znači premještaj trajektne luke u Gaženicu? Što za otočane znači premještaj trajektne luke u Gaženicu?