Sjećanje na teške, ali i najsvjetlije trenutke povijesti grada Zadra
Sjećanje na teške, ali i najsvjetlije trenutke povijesti grada Zadra

Velikom svečanošću na Dračevcu završeno je obilježavanje 22. obljetnice Dana obrane grada Zadra. Program je započeo budnicom Gradske glazbe ulicama i trgovima Zadra, potom su, u znak vječne zahvalnosti i dubokog poštovanja prema svim žrtvama, predstavnici svih razina vlasti, ali i institucija te udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položili vijence i zapalili svijeće na spomen obilježjima. Mnogobrojni građani pridružili su im se na svečanosti na mjestu same obrane, Zadarskom Dračevcu.

 

Prije 22 godine, odnosno na dane 05. i 06. listopada 1991. izvršen je agresorski napad na Zadar s ciljem njegovog zauzimanja te presijecanja veza s ostatkom Hrvatske. Premda slabije naoružani i brojčano manji, zadarski branitelji borili su se časno i hrabro, iskazivajući svoju odanost domovini, te su uspješno obranili svoj grad i samim time utjecali na daljnje strategije borbe na području čitave Hrvatske. Stoga je ova obljetnica obilježena svečano i dostojanstveno.

Pred Središnjim križem na Gradskom groblju, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, svoju zahvalnost poginulim braniteljima iskazala su mnoga izaslanstva predvođena izaslanikom predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića, brigadnim generalom Borisom Šerićem. U ime Grada Zadra počast su odali gradonačelnik Božidar Kalmeta te njegovi zamjenici Zvonimir Vrančić i Ivica Vlakić, kao i predsjednik Gradskog vijeća, dr. Živko Kolega. Vijenac je položio i počasni građanin Grada Zadra, general Ante Gotovina.

Potom su se zaputili prema Spomeniku imotskim vitezovima, u znak sjećanja i zahvalnosti stradalim braniteljima 3. Imotske bojne, nakon čega su sudjelovali na svetoj misi u Crkvi sv. Petra na ploči. Žrtvama su se naklonili i kod Križa na Ploči te potom kod Spomen obilježja na Dračevcu.

˝Ovo su bili jedni od najsvjetliih, ali i krvavih, teških dana. Neprijatelju ništa nije bilo sveto pa ni ljudski životi. Sjećamo se ovog dana, ne zato da bi živjeli u prošlosti, već zato da se zna istina, odnosno da su mnogi bili spremni braniti grad zbog ljubavi prema domovini.˝ , kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Brigadni general Boris Šerić čestitao je svim Zadranima i Zadrankama, u ime predsjednika Ive Josipovića, 22. obljetnicu Dana obrane .˝Branitelji su dokaz kako ljudsko htijenje može sve i kao takvi trebaju nam biti uzor. U zajednici europskih država moramo više i bolje, poštenim radom za bolju budućnost.˝ , zaključio je.