Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru
Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru

U sklopu projekta  „Hrvatska 365“, Turistička zajednica grada Zadra, uz potporu Ministarstva turizma RH i Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj, organizirala je prvi Tuna & Sushi Festival u Zadru. Ovaj festival pratila je i o njemu izvijestila gledatelje Japanska nacionalna televizija NHK u emisiji NHK world news. Na niže navedenom linku možete pogledati reportažu iz Zadra s Tuna & Sushi festivala na engleskom jeziku, a prijevod donosimo u nastavku.

http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/english/news/features/201503030819.html

Voditeljica: - Dužnosnici u turizmu u Hrvatskoj traže nove načine za privlačenje posjetitelje tijekom zimskih mjeseci. Nadaju se da bi ih mogli osvojiti ljubavlju za hranom. Stoga su pozvali japanske kuhare da podijele neke od svojih kulinarskih savjeta u pripremi tune.

Jap. novinar Kazuto Sassa: - Hrvatska svojim šarmom osvaja puno turista. Tri milijuna dolazi samo tijekom kolovoza, najprometnijeg mjeseca u godini, ali u siječnju i veljači ima manje od 400 000 posjetitelja.

Ugostitelj: - Nemamo puno posjetitelja zimi. Jedva čekam ljeto kad sve ponovno vrvi turistima.

Sassa:  - Kako bi potaknuli zimsku sezonu, lokalni su dužnosnici odlučili pokrenuti jednu specijalnu promociju – tuna iz Jadrana mogla bi privući posjetitelje tijekom zime.

Nedaleko od Zadra - grada na središnjem dijelu jadranske obale – nalazi se veliko uzgajalište tune – obuhvaća 15 metara u presjeku. Duboko, čisto jadransko more odlično je za proizvodnju tune visoke kvalitete koja se izvozi i u Japan.

Kako bi se potaknuo zimski turizam, Zadar je ugostio prvi Sushi i tuna festival u siječnju. Vrhunski japanski kuhari su tom prilikom pripremali sushi i sashimi od komada sirove tune.

Posjetiteljica festivala: - Odlična je! Najbolji su! Obožavam jela od tune!

Sassa: - Grad je također organizirao malu školu pripreme jela od tune. Japanski kuhar podijelio je svoja stručna znanja s kolegama iz Zadra.

Jap. kuhar: - Ovaj dio tune je vrlo mastan, ovo je tzv. toro. Uzet je iz dijela obraza tune.

Damir Tomljanović je glavni kuhar u jednom od najpoznatijih zadarskih restorana. Odlučio je sudjelovati u radionici pripreme japanskih jela od tune, kako bi obogatio svoj jelovnik  proslavljenim specijalitetima od tune

Damir Tomljanović: - Želio bih sastaviti jedan jelovnik od jela s tunom za goste iz Azije.

Sassa: Hrvati obično pripremaju tunu na žaru, ali Japanci je najviše vole sirovu.

Tomljanović je bio zadivljen vještinom rezanja tune. Ono što ga je najviše iznenadilo bio je okus izrezanog dijela koji Japanci nazivaju toro. Hrvati misle da je taj dio premastan za jesti, ali Tomljanović je saznao da ga Japanci drže za posebnu poslasticu.

Tomljanović: - Danas smo naučili koji dio tune Japanci najviše vole, to je „panceta“, kako je zovemo na hrvatskom.

Sljedećeg dana Tomljanović i japanski kuhar pozvali su goste da im se pridruže na degustaciji tune.

Gošća: Oduševljena sam što mogu jesti sushi u Zadru, jer ovdje nema japanskih restorana.

Tomljanović: - Nakon što sam toliko naučio o japanskoj kuhinji, volio bih promovirati svoja nova jela s tunom ljudima diljem svijeta.

Sassa: - Ovaj san glavnog kuhara o korištenju japanske i hrvatske kuhinje s ovakvom tunom koja se može naći samo u Zadru, mogao bi privući turiste u zimskim mjesecima.

Vezane fotografije

Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru Reportaža japanske televizije o prvom Tuna & sushi festivalu u Zadru