Povodom početka provedbe projekta “Obnova i turistička valorizacija kulturno turističkog kompleksa Kneževe palače”, prvog projekta koji se financira iz strukturnih fondova EU, a čiji je koordinator Grad Zadar, donosimo razgovor sa Šimom Erlićem,  pročelnikom odjela za EU fondove o značaju EU fondova za Grad Zadar.

 

1.       Zašto je važno da Grad Zadar ima Upravni odjel za EU fondove?

Nekoliko je ključnih razloga zbog čega je važno da gradska uprava ima odjel za EU fondove. Prvo, sredstva koja se dobiju iz EU fondova pomažu nam da riješimo neke od važnih javnih potreba na području grada za koje su vlastita sredstava ograničena, poput uređenja javne infrastrukture, sufinanciranja raznih programa u kulturi, obrazovanju i socijali te raznih drugih projekta kojima se unaprjeđuje kvaliteta života građana. Ovdje je važno naglasiti da su EU sredstva dodatni priljev novaca u proračun grada, povrh sredstava koja se redovno prikupljaju iz poreza i drugih naknada i koja predstavljaju redovan prihod grada. Dakle, EU sredstva su „gratis“ novac koji mi vlastitim angažmanom uspijevamo privući sebi u naš grad. To je novac koji se troši za posebne namjene tj. projekte koji su od interesa za grad ali i Europsku uniju. Ona nam služe da podignemo konkurentnost i ubrzamo investicijski ciklus grada, jer na godišnjoj razini kroz razne projekte osiguravamo priljev dodatnog novca u proračun grada. Mislim da ne treba naglašavati koliko je to u ovim trenutcima važno, posebno kada uzmemo u obzir najavljena smanjenja prihoda proračuna jedinica lokalne samouprave i generalno gospodarsku krizu koja ovako dugo traje.

Sa sigurnošću mogu kazati kako bi,  da se odjel nije osnovao, kapaciteti po ovom pitanju bili značajno slabiji i mi kao grad ne bi mogli adekvatno odgovoriti na izazove sve većeg broja natječaja i projekata koje treba pripremiti i provoditi.

 Drugo, trošenje EU sredstava zahtijeva posebna znanja i procedure za koje se na EU razini smatra da su najbolji, tj. najefikasniji način trošenja javnih sredstava. Dakle, kada mi implementiramo EU projekte na području grada to se radi prema istim standardima kao što se projekti implementiraju u ostalim zemljama EU. Zato se uz EU projekte neminovno jačaju kapaciteti institucija i gradske uprave, a samim time se podiže efikasnost i transparentnost rada javne uprave. Kroz EU projekte financiramo stvari koje su nadogradnja sustava za koji se često nema novaca niti kapaciteta. EU projekti nam osiguravaju sufinanciranje ljudi na provedbi projekta i same investicije koja je dio projekta, a to je dvostruki benefit za grad. 

2.       Kako izgleda priprema projekta za EU natječaje?

Cijeli je niz EU programa koji pružaju mogućnosti sufinanciranja EU projekata. Nama kao odjelu najviše kapaciteta oduzimaju Strukturni fondovi koji se implementiraju preko naših ministarstava i agencija. Pripreme projekata za te natječaje iziskuju i do nekoliko mjeseci rada na formiranju projektnog prijedloga, definiranju budžeta i sređivanju popratne tehničke dokumentacije. U tom procesu treba riješiti cijeli niz problema, od ishodovanja različitih dozvola, rješavanja pitanja vlasništva, prilagodbe investicije EU aplikaciji, i dr. Međutim kada je cijeli proces gotov, to tek znači da se projekt može prijaviti jer zadovoljava administrativne kriterije, ali to ne znači da će projekt proći na natječaju i biti financiran. Selekcija projekata u najvećoj mjeri se provodi kroz ocjenu kvalitete projektnog prijedloga prema strogo definiranim kriterijima. Budući da su sredstva gotovo uvijek jako ograničena na natječajima, tj. prijavi se puno veći broj projekata nego što je dostupno novaca, to znači da prolaze samo najkvalitetniji ili najinovativniji projekti. Tako da nije dovoljno samo spakirati i poslati projekt. Potrebno je da projekt ima jasnu „dodanu vrijednost“.

S druge strane ograničenost sredstava znači da se često morate suočiti sa činjenicom da neće uvijek vaš projekt proći. Zato je od najveće važnosti da se ima dovoljan broj kvalitetnih projekata u zalihi koji se neprestano razvijaju i prijavljuju na razne natječaje. Uspjeh leži u kapacitetima, tj. mogućnosti da se generira i prijavi što veći broj kvalitetnih projekata po raznim natječajim koji su dostupni. To u konačnici donosi rezultat. 

3.       Je li Zadar uspješan u povlačenju sredstava iz EU fondova? Na čemu to temeljite?

Zadar je napravio veliki iskorak u posljednje dvije godine po pitanju EU fondova. U najvećoj mjeri zahvaljujući angažiranju većeg broja djelatnika na projektima EU, suradnji s Razvojnom agencijom Zadarske županije, te radu Povjerenstva za EU procese koje je do osnivanja odjela za EU fondove napravilo važne korake na identificiranju i pripremi ključnih projekata kao i jačanju kapaciteta za povlačenje EU sredstava. To je rezultiralo time da danas imamo više projekata od drugih jadranskih gradova i da smo polučili veliki uspjeh s prvim projektom iz Strukturnih fondova – Kneževom palačom. Osim Kneževe tu je i cijeli niz projekata koje trenutno provodimo, poput projekta Zeleni otoci, projekta POTRAGA, Coworking Zadar, angažiranje osobnih pomoćnika u nastavi i dr., te do kraja godine očekujemo potpisivanje još novih projekata.  Sve su to projekti koji su značajno podigli naše kapacitete, omogućili nam da zaposlimo stručnjake na provedbi projekata i to sredstvima EU, te prezentirali Zadar kao grad koji je uspješan u pripremi i provedbi EU projekata. To vam mogu potvrditi i iz vlastitog iskustva temeljem komunikacije koje imamo sa našim ministarstvima i drugim gradovima koji nam priznaju da smo ostvarili značajan napredak i da trenutno spadamo među uspješnije gradove prema realizaciji projekata iz EU.

 

4.       Što ste konkretno ostvarili otkad kao Upravni odjel postojite?

Više je aspekata s kojih se ovo pitanje može promatrati. S jedne strane nastavili smo s još angažiranijom pripremom niza projekata u različitim područjima javnog djelovanja (obrazovanju, kulturi, turizmu, zaštiti okoliša itd.). S druge strane nastavili smo jačati kapacitete odjela i gradske uprave za pripremu i povlačenje sredstava, zatim radimo na identificiranju i pripremi novih projekata za koje smatramo da bi mogli biti konkurentni na natječajima za EU sredstva. Najvažnija je činjenica da smo od osnutka započeli sa provedbom  značajnih projekata poput projekta Coworkinga, zatim Kneževe palače, osiguravanja osobnih pomoćnika u nastavi u našim osnovnim školama i brojnih drugih manjih projekata, a koji se provode i po dvije godine. To znači da smo si osigurali posla na provedbi projekata najmanje sljedeće dvije godine. Uz to naravno računamo i nadamo se potpisivanju ugovora za nove projekte koje paralelno pripremamo.

 

5.       Spomenuli ste pripremu novih projekata, koji su to konkretno?

Razni su projekti iz različitih područja koje pripremamo. Prije svega tu su ovi strateški veliki projekti Centra za baštinu, Centra za mlade i Inteligentnog prometnog sustava. Zatim razvijamo i pripremamo projekt Citadele- perivoja kulture, dviju novih škola (Crvene kuće i Novi Bokanjac), energetski efikasnih dječjih vrtića, uređenje i revitalizacija gradskih bedema. Zatim u pripremi su poslovi na razvoju koncepta novog projekta „zelenog“ inkubatora kao i brojnih drugih programski orijentiranih projekata, tzv. „soft“ projekata.

 

6.       Koji su efekti ovako ostvarenih projekata za naše građane?

 Efekti su doprinos razvoju grada u svakom segmentu društvenog i gospodarskog djelovanja. Od podizanja standarda u obrazovanju, socijalnoj skrbi i kulturi, pa do kreiranja bolje poduzetničke klime i konkurentnijeg gospodarstva kroz projekte kao što su „zeleni“ inkubator ili Coworking. Svaki od projekata pojedinačni je doprinos razvoju grada u segmentu u kojem se realizira i kao takav predstavlja novu uslugu ili novi benefit za naše građane.

Vezane fotografije

Razgovor sa Šimom Erlićem,  pročelnikom odjela za EU fondove Grada Zadra Razgovor sa Šimom Erlićem,  pročelnikom odjela za EU fondove Grada Zadra