Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima magistarskog programa Tehničkog fakulteta u Beču
Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima magistarskog programa Tehničkog fakulteta u Beču

Studenti magistarskog programa Obnovljivi izvori energije u središnjoj i istočnoj Europi  Tehničkog fakulteta u Beču (TUW) i EnergiePark Brueck am Muer u sklopu svog studijskog putovanja posjetili su  Grad Zadar kao primjer dobre prakse i osviještene zajednice.

U studijskom putovanju sudjelovalo je 13 studenata iz Kanade, Japana, Vijetnama, Kolumbije, Austrije, Bugarske, Tunisa, Iraka, Rumunjske i Indije, i dr.sc. Biljana Kulišić iz Energetskog Instituta Hrvoje Požar, koja već godinama predaje na Tehničkom fakultetu u Beču.

Tom prigodom pozdravio ih je zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Ivica Vlakić, nakon čega je Ana Bajlo, voditeljica Odsjeka za energetsku učinkovitost iz Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo prikazala opsežan portfelj projekata i aktivnosti Grada Zadra na području implementacije projekata obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Ive Surić, stručni suradnik za energetiku u Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA-e, predstavio je projekte ZADRA NOVA-e iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije kao što su: REPUBLIC med (REtrofitting PUBLic spaces in Inteligent MEDiterranean Cities), BLUENE med (BLUe ENErgy for the Mediterraneani) i CB-GREEN (Cross-Border – Green, Renewable & Energy Efficiency Network). Nakon prezentiranih projekata studenti su posjetili instalaciju Pozdrav Suncu i Morske orgulje koje im je predstavio arhitekt Ivan Kujundžić, suradnik autora nagrađenih zadarskih atrakcija Nikole Bašića iz tvrtke MARINAPROJEKT d.o.o..

Koncept magistarskog programa podrazumijeva odabir nekoliko zemalja iz središnje i istočne Europe u kojima će studenti upoznati primjere dobre prakse iz područja obnovljivih izvora energije. Ove godine studenti su za svoje studijsko putovanje odabrali Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Albaniju kao zemlje od njihovog posebnog interesa.

U sklopu posjeta Hrvatskoj, osim Zadra obišli su i primjere dobre prakse u korištenju energije iz biomase: bioplinsko postrojenje Gradec snage 2 MWe i kogeneraciju na drvnu sječku Lika Energo Eko u Udbini snage 1 MWe iz koje se koristi toplinska energija za proizvodnju peleta.

Vezane fotografije

Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima magistarskog programa Tehničkog fakulteta u Beču Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima magistarskog programa Tehničkog fakulteta u Beču Projekti energetske učinkovitosti Grada Zadra prezentirani studentima magistarskog programa Tehničkog fakulteta u Beču