Prijem za izaslanstvo talijanskog Grada i Župe Turija
Prijem za izaslanstvo talijanskog Grada i Župe Turija
Proslava svetog Oronza u Turiju,sveca zaštitnika, koja se obilježava svake godine 26. kolovoza, a čija se relikvija čuva u zadarskoj katedrali.

Zamjenica gradonačelnika, gđa Jagoda Surać primila je izaslanstvo iz Turija, grada na jugu Italije, iz Provincije Bari i Regije Puglia, gosp. Sebastiana Giangrande, g. Stefana de Carolisa i mons. Giovannija Amodia. Gosti su došli u pratnji mons. Josipa Lenkića, generalnog vikara, koji im je ovih dana i domaćin posjete, u ime Zadarske nadbiskupije i nadbiskupa mons. Želimira Puljića.

Povod ovom posjetu je skora proslava svetog Oronza u Turiju, njihovog sveca zaštitnika, koja se na izuzetno svečan način obilježava svake godine 26. kolovoza, a čija se relikvija, glava mučenika, čuva u zadarskoj katedrali. Ove godine puni se 1950 godina od mučeničke smrti sveca, pogubljenog u blizini grada Lecce u italiji 68. god. poslije Krista. U to ime, Sveti Otac Papa Franjo 2018. godinu proglasio je jubilejem i godinom oprosta štovateljima Sv. Oronza. Predstavnici njihove Biskupije te predstavnici lokalne vlasti željeli bi ove svečanosti, koje padaju od 24. Do 28. Kolovoza, okruniti izlaganjem relikvije Sv. Oronza, koja bi se za ovu posebnu prigodu posudila od Zadarske nadbiskupije i dopremila iz Zadra te vratila nakon proslave.

Gosp. Sebastiano Giangrande, izvanredni povjerenik  Vlade za Grad Turi, na toj dužnosti do novih lokalnih izbora u proljeće 2019. i izbora novoga gradonačelnika, kao vođa delegacije izrazio je zahvalu na primanju i gostoprimstvu Gradu i Nadbiskupiji, te pohvale Gradskoj upravi na uređenom i lijepom gradu. Izrazio je i želju da se dvije lokalne samouprave povežu u što skorijoj budućnosti, jer imaju puno zajedničkog u svojim povijesnim, kulturnim i religioznim korijenima i baštini, ali i u načinima života ljudi, tradicijskim zanimanjima i gospodarskoj orijentaciji.  Istaknuo je da je Turi najpoznatiji po poljodjelstvu i uzgoju trešanja, grožđa i maslina, a 75% cjelokupne proizvodnje trešanja u Italiji dolazi upravo iz njihovog kraja.

Mons. Giovanni Amodio, nadžupnik crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Turija, zahvalio je na gostoprimstvu i prijateljstvu Zadarske nadbiskupije, Grada Zadra i građana Zadra i istaknuo njihovu ushićenost ljepotama grada i bogatstvom prirodne, kulturne i sakralne baštine, a osobito bogatstvom vjere i štovanja u koju su se imali prilike uvjeriti i u odnosu na njihovog sveca zaštitnika kojeg čuva crkva u Zadru.

U izaslanstvu je bio i gosp. Stefano de Carolis, zamjenik zapovjednika karabinjera, a na strani domaćina, uz zamjenicu gradonačelnika, prijemu su nazočili pročelnik Ureda gradonačelnika, g. Neven Klarin, pročelnik UO za kulturi i šport, g.  Radovan Dunatov i voditeljica Odsjeka za međunarodnu suradnju, gđa Anita Gržan Martinović.

Vezane fotografije

Prijem za izaslanstvo talijanskog Grada i Župe Turija Prijem za izaslanstvo talijanskog Grada i Župe Turija