Hrvatski premijer dr. Ivo Sanader, zajedno s ministrima Božidarom Kalmetom i Draganom Primorcem, u petak je, u pratnji zadarskog gradonačelnika Živka Kolege i župana zadarskog Ive Grbića, obišao otoke zadarskog arhipelaga, Ravu i Iž.

Hrvatski premijer dr. Ivo Sanader, zajedno s ministrima Božidarom Kalmetom i Draganom Primorcem, u petak je, u pratnji zadarskog gradonačelnika Živka Kolege i župana zadarskog Ive Grbića, obišao otoke zadarskog arhipelaga, Ravu i Iž.

Premijer Sanader označio je početak radova na izgradnji trajektnog pristaništa na Maloj Ravi, posljednjem zadarskom otoku koje još nema trajektno pristanište, a čijim će dovršetkom svi otoci koji administrativno pripadaju Gradu Zadru imati obnovljeno ili novoizgrađeno trajektno pristanište. Prilikom označavanja početka radova, predsjednik hrvatske Vlade istaknuo je kako će pristanište na Ravi biti 43. koje je na hrvatskim otocima obnovila ili izgradila ova Vlada, u svega tri godine mandata, dok je samo u tekućoj godini u hrvatske otoke i njihovu infrastrukturu uloženo čak milijardu kuna.

Nakon Rave, visoki dužnosnici Vlade RH, u pratnji svojih domaćina uputili su se na Iž, gdje su u Velom Ižu obišli školu koja je prije nekoliko dana u potpunosti obnovljena sredstvima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, a koju trenutno pohađa 25 učenika.

Veloižanima se ondje obratio i zadarski gradonačelnik Kolega, koji je tom prilikom podsjetio na niz projekata koje je u zadnjih nekoliko godina Grad Zadar realizirao na svojim otocima, primjerice obnovu svih škola, osim one na Olibu, čija će obnova uslijediti u 2007. godini. Izgrađena su ili uređena brojna igrališta, domovi kulture, pristupni putovi, a obnovljena je i komunalna oprema na našim otocima.

Ministar Kalmeta zaključio je kako je aktualna Vlada prekinula mjerila bivše Vlade i ministara koji nisu željeli ulagati u otoke, govoreći kako nema smisla ulagati ondje gdje postoji mali broj stanovnika.

Obilazeći veloišku školu premijer Sanader je ponovio nužnost posebne brige vlasti za hrvatske otoke i njihovu infrastrukturu, kao i poduzimanja svih ostalih mjera koje bi rezultirale boljim uvjetima života na našim otocima, a time i ostankom otočnog stanovništva na njima. Premijer je Veloižanima otkrio i kako će se osobno založiti da se nedavno probijen protupožarni put, koji prolazi iznad naselja, kategorizira, a potom i uredi kao veloiška zaobilaznica.

Govoreći o rezultatima ove Vlade na području školstva i obrazovnog standarda, ministar Primorac podsjetio je da je u njegovom mandatu u Hrvatskoj izgrađeno 290 škola te zaključio kako će iduće godine u Hrvatskoj biti uveden novi pedagoški standard kojim će i učenici na Ižu imati iste uvjete školovanja kao, primjerice, oni u Zagrebu.

Inače, posjet Ravi i Ižu peti je službeni posjet premijera Ive Sanadera Zadru i Zadarskoj županiji u protekle tri godine.