Premijer i ministri u zadarskom kriznom stožeru
Premijer i ministri u zadarskom kriznom stožeru
Premijer Andrej Plenković s ministrima stigao je u Zadar na sastanak sa kriznim stožerom civilne zaštite.

Nakon nezapamćenog olujnog nevremena, na sastanak kriznog stožera civilne zaštite stigli su premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar zdravlja Milan Kujundžić.

U prostorijama JVP Zadar održan je sastanak na kojem su premijera o stanju u Zadru i okolici izvijestili gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin. Sastanku su nazočili i njihovi zamjenici, direktori  komunalnih tvrtki i gradski pročelnici.
Gradonačelnik je dao kratak pregled situacije: oko 7:30 je počela kiša s jakim olujnim nevremenom, u samo par sati palo je 250 litara kiše po četvornom metru te su problemi počeli odmah rano ujutro.

Prekinut je dovod struje, pa su crpne stanice odvodnje bile ugašene što je onemogućilo brže rješavanje poplavljenih dijelova. Sada one ponovo rade punim intenzitetom, pa se stanje na gradskim prometnicama normaliziralo. Iz Vodovoda su izvjestili da je voda zamućena, te se građane odmah obavijestilo da ju trebaju prokuhavati. Sve službe su promptno reagirale, nije bilo ljudskih žrtava niti težih ozljeda i to je ono najvažnije, a kada nevrijeme u potpunosti stane napravit će se potpuni uvid u nastale štete, koje su prema prvim procjenama dosta velike. Za sada znamo da je najviše stradala bolnica i nova zgrada Poliklinike, škola Bili Brig te Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.

Vatrogasci su več počeli s ispumpavanjem poplavljenih podruma, za to je na raspolaganju 50 pumpi, a pomoći će im i vatrogasne postrojbe iz susjednih županija. Ministar Damir Krstičević obećao je pomoć u obliku 14 pokretnih pumpi velikog kapaciteta, 6 radnih strojeva za raščišćavanje i 300 pripravnih vojnika, ako to bude potrebno.
Ministar Božinović pohvalio je stožer za izvrsno odrađen posao i dobru organizaciju, a ministar Kujundžić najavio je pomoć bolnici i spomenuo kako su već osigurane hitne službe u Gospiću i Šibeniku za pacijente sa zadarskog područja.

Premijer Plenković se nakon sastanka obratio novinarima: Gradonačelnik i župan su me izvijestili o stanju- nema žrtava, sve ekipe su na terenu i rješavaju problem vode. Promet je uglavnom normaliziran. Palo je dvostruko više kiše nego li je normalno za cijeli mjesec, ovo je izvanredna situacija, ali čestitam svima na promptnom reagiranju. Župan Longin će proglasiti elementarnu nepogodu, vojska će biti u pripravnosti za pomoć, a Vlada će vidjeti procjenu štete pa naći načine da pomogne financijskim sredstvima.
Nakon toga obišli su najpogođenije lokacije- bolnicu, Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te  školu Bili brig gdje ime se  nakratko pridružila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.