Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“.
Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“.
Započelo obilježavanje 25. obljetnice akcije Maslenica.

U Kazalištu lutaka Zadar održano je svečano predstavljanje monografije "112. brigada od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“, autora Marka Čuline, prvog ratnog zapovjednika i Dušana Nikitovića, načelnika zadarske brigade. Time je započelo obilježavanje 25. obljetnice akcije Maslenica.

Predstavljanju monografije, u ime Grada Zadra, nazočili su gradonačelnik Branko Dukić sa zamjenicima, Antom Babićem i Jagodom Surać, predsjednik Gradskog vijeća, Zvonimir Vrančić te pročelnik Mario Pešut.

Monografija koju je uredio Nedjeljko Jusup na više od 250 stranica, 159 ratnih fotografija i 36 izvornih dokumenata kronološki opisuje događaje od prvih višestranačkih izbora, početka neprijateljske agresije, ustrojavanja brigade i obrane Grada Zadra, otoka i zadarskog zaleđa do 15. siječnja 1992. godine.

U prepunoj dvorani kazališta, brojnim dragovoljcima i braniteljima Domovinskog rata, obratili su se gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin,  a uz autore, Čulinu i Nikitovića, o monografiji su govorili urednik Jusup  te dr. Zlatko Begonja.

Gradonačelnik Zadra, Branko Dukić istaknuo je da ovakva događanja i podsjećanje na Domovinski rat bude u njemu osjećaj ponosa koji je bio prisutan i u najtežim danima obrane Zadra.

- Ovo su dokumenti istine jednog vremena, trajnih vrijednosti koje ne smiju nestati, koje imamo odgovornost prenositi na nove naraštaje, istaknuo je gradonačelnik Dukić.

Na svečanom skupu više je puta ponovljeno i naglašeno kako se radi o knjizi koju bi svaki zadarski dom trebao imati, kako bi svi dolazeći naraštaji imali priliku upoznati se s Domovinskim ratom, poteškoćama s kojima su se branitelji na njegovom početku susreli, ali i veličanstvenim rezultatom kojeg je on postigao - samostalnu i suverenu Republiku Hrvatsku.

Vezane fotografije

Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“. Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“. Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“. Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“. Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“. Predstavljanje knjige "112. brigada - od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH“.