Položeni vijenci za žrtve Maslenice
Položeni vijenci za žrtve Maslenice

Povodom obilježavanja 21. obljetnice VRO Maslenica ´93. i u sjećanje na 127 poginulih branitelja u toj operaciji danas su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju. Počast žrtvama odala su brojna izaslanstva. U ime Republike Hrvatske vijenac je položio predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, uz kojeg su bili izaslanik Vlade RH, ministar Ministarstva branitelja, Predrag Matić, kao i izaslanik Predsjednika RH, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, general pukovnik Drago Lovrić. U ime Grada Zadra poštovanje žrtvama odali su gradonačelnik Božidar Kalmeta, njegov zamjenik Ivica Vlakić, predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega, te pročelnici Joso Nekić i Mario Pešut.

Višednevnim programom u mjesecu siječnju prisjećamo se vojno - redarstvene operacije Maslenica. Ova oslobodilačka operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske izvedena je u razdoblju između 6. i 27. siječnja 1993. godine. Cilj operacije bio je povezati sjever i jug Hrvatske, čiji je uspjeh bitno utjecao na daljnja događanja u Domovinskom ratu.

Stoga su na Gradskom groblju u znak sjećanja i posebnog pijeteta svim žrtvama ove vojno - redarstvene operacije, ali i svim ostalim braniteljima koji su položili svoje živote za samostalnu i neovisnu Hrvatsku, svijeće zapalili i predstavnici braniteljskih udruga, kao i brojni građani.

Nakon toga, župan Zadarske župnije Stipe Zrilić položio je lovorov vijenac ispred spomen obilježja 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, dok su ostala izaslanstva zapalila svijeću.

Vezane fotografije

Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice Položeni vijenci za žrtve Maslenice