Počinje snimanje filma i serije  "General" u Zadarskoj županiji
Počinje snimanje filma i serije "General" u Zadarskoj županiji
Film i serija snimat će se na različitim lokacijama: Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja...

Za tjedan dana, 13.ožujka, počinje snimanje filma i serije Antuna Vrdoljaka "General" na različitim lokacijama u Zadarskoj županiji. Snimanje filma o životnom putu hrvatskog časnika Ante Gotovine u produkciji Kiklop filma i u režiji Antuna Vrdoljaka počelo je 20. veljače i potrajat će do 20. srpnja 2017.godine, a serija će se prikazivati 2018.godine na HRT-u.

„Mi smo sretni što smo konačno krenuli u ovaj projekt i fizički počeli snimati ima 15-ak dana. Za sada se snimanje dobro odvija a za tjedan dana stižemo u Zadar. Ovo je izuzetno važan i skup projekt jer se puno toga snima na lokacijama koje su autentične i upravo ćemo zbog toga puno vremena provesti u Zadarskoj županiji. Moramo napraviti taj film onako kako to zaslužuje general Gotovina i Domovinski rat“, kazao je Marko Vrdoljak, direktor tvrtke AMV Produkcija i koproducent filmskog projekta General.

Za film je veoma bitno da se snima na autentičnim lokacijama kako bi se pravilno interpretirala naša povijest. Snimanje se odvija uz operativnu podršku Filmskog ureda Zadar.

Koproducent Marko Vrdoljak navodi kako ovaj film treba pokazati kako izgleda zemlja za koju se general Gotovina borio i žrtvovao, a prvi blok snimanja trajat će 19 dana tijekom kojih će se u Zadru snimiti scena razgovora generala Bobetka i generala Gotovine o akciji.

Film i serija snimat će se na različitim lokacijama: Velebit, Knin, Livno, Šepurine, Zadar, Prkos, Kašić, Islam Grčki, Obrovac, Škabrnja, Sljeme, Lučko, Crna Mlaka, Imotski, Split, Pag, Pirovac, Turanj, Pakoštane, Peruća, Rijeka, Erdut, Dalj i Zagreb.

„24. studenoga 2012. godine na ovome sam mjestu uputio pozdrav i riječi dobrodošlice jednom od najvećih junaka Domovinskog rata -Anti Gotovini.. Onome tko se; nakon dugih godina provedenih u nastavku borbe za slobodu, u godinama odbacivanja nepravedne optužbe koja je osporavala legitimnost hrvatske države i pravednost obrambenog Domovinskog rata, koja je hrvatske branitelje proglašavala zločincima, a njega i kolege generale zlikovcima; napokon kao slobodan čovjek vratio svojoj obitelji, svom domu, svojoj Domovini“, rekao je na početku konferencije za novinare župan Stipe Zrilić i dodao da je povijest ljudskog roda povijest  ratovanja, povijest patnje, povijest žrtve. „Novija hrvatska povijest, nažalost, nije drugačija. Kažu da iz prošlosti treba učiti kako se ne bi ponavljale pogreške. Ali zato ju treba i dobro proučiti i pravilno interpretirati. Umjetnost, pak, pa i ona filmska, uvijek donosi svoju interpretaciju stvarnosti.“, rekao je župan Zrilić i  spomenuo  da željno iščekuje film General jer je i  osobno sudjelovao u mnogim od događaja koji će biti prikazani, kao i susretao osobe koji će postati filmski likovi.

„U Domovinskom ratu hrvatski narod je iznjedrio velikog vojskovođu koji se zove Ante Gotovina i koji se prvi pod hrvatskim barjakom borio za hrvatski narod i interes. O takvom vojskovođi apsolutno treba snimiti film. Povijest će o njemu suditi iz povijesnih dokumenata, a filmska umjetnost je jedna druga razina. Poznavajući rad redatelja Antuna Vrdoljaka sigurni smo da će život i djelo Ante Gotovine biti dobro prikazani te da ćemo saznati o njemu nešto što i dosad nismo znali i što možda u povijesnim arhivima neće biti svima dostupno“, rekao je Radovan Dunatov, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i sport Grada Zadra.

Marko Vrdoljak, direktor tvrtke AMV Produkcija i koproducent filmskog projekta General zahvalio je svima koji su podržali ovaj projekt, a na poseban način Zadarskoj županiji i Gradu Zadru te Udruzi  veterana vojne policije Domovinskog rata RH koji pomažu u pronalaženju osoba – statista za potrebe filma.

Vezane fotografije

Počinje snimanje filma i serije  "General" u Zadarskoj županiji Počinje snimanje filma i serije  "General" u Zadarskoj županiji Počinje snimanje filma i serije  "General" u Zadarskoj županiji Počinje snimanje filma i serije  "General" u Zadarskoj županiji