Otvoreni  info ured info energetske učinkovitosti i galerija
Otvoreni info ured info energetske učinkovitosti i galerija

Danas se u maloj vijećnici Grada Zadra, Narodni trg 1, održalo svečano otvorenje EE info galerije i EE info ureda namijenih informiranju i educiranju građana o energetskoj efikasnosti odnosno podizanju ekološke svijesti u našoj svakodnevnici. 

 

„Grad Zadar se u SGE projekt uključio još 2008. godine, a u rujnu 2010. godine osnovan je i gradski EE tim odnosno Ured za gospodarenje energijom. Danas službeno otvaramo i EE info ured, koji će biti otvoren za sve upite građana o energetskoj efikasnosti. U sklopu SGE projekta realizirali smo više projekata energetske učinkovitosti, od sufinanciranja nabave i ugradnje solarnih kolektorskih sustava za kućanstva, solarne javne rasvjete, pa do energetskog certificiranja zgrade Gradske uprave.“, rekao je u pozdravnom govoru Darko Kasap, zamjenik gradonačelnika Grada Zadra. „Također, u planu nam je ugradnja solarnog sustava i korištenje prirodnog plina u jedinstvenom sustavu za pripremu tople vode za športsko rekreacijski centar Višnjik“.

 


 

Irena Dubravec, načelnica Službe za poslove poticanja, provođenja i analize mjera racionalnog gospodarenja energijom FZOEU-a istaknula je: „Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvaruje djelatnost financiranja nacionalnih energetskih programa, provedbenog tijela za energetsku učinkovitost temeljem odredbi Zakona o učinkovitom korištenju energije (ZUKE), posredničkog tijela za zaštitu prirode i energetiku i korisničkog tijela za gospodarenje otpadom i kakvoću zraka. Ovim putem Fond iskazuje podršku i današnjem događaju i čestita Gradu Zadru na izuzetno aktivnom djelovanju i na organizaciji Tjedna energetske učinkovitosti. FZOEU je financijski podržao EE projekte na području Zadarske županije s više od 17 milijuna kuna, što uključuje i podršku projektima Grada Zadra s više od 2 milijuna kuna, a posebno nam je drago što smo imali prilike sudjelovati u projektu Pozdrav Suncu. Jučer je u sklopu EE tjedna uspješno održana i prva Regionalna edukativna radionica Fonda radi provedbe ZUKE-a za predstavnike jedinica lokalne i regionalne samouprave Zadarske, Ličko senjske i Šibensko kninske županije, koju su podržali Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Zadarska županija i UNDP, kao i predstavnici Ličko senjske i Šibensko kninske županije koji su sudjelovali u realizaciji Radionice.“

 

„Cilj SGE projekta je, između ostalog, pomoći gradovima i županijama da steknu kontrolu nad potrošnjom energenata, te da povećanjem energetske efikasnosti postignu financijske uštede i zaštite okoliš, ali i potaknu razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva. Istaknula bih Grad Zadar koji je svoju ulogu shvatio vrlo ozbiljno te nizom provedbenih aktivnosti pružio primjer i ostalim gradovima, između ostalog i ovim Tjednom energetske učinkovitosti sa nizom korisnih radionica i događanja. U Gradu Zadru danas su za građane otvoreni EE info galerija i EE info ured. EE info ured nalazi se na adresi Brne Krnarutića 13, u uredu članova EE tima (broj 20 i 21), a građani se za besplatno savjetovanje mogu obratiti energetskim savjetnicima utorkom od 9 do 12h. Dolazak se može najaviti i na telefon 023/208-043 ili 208-042. EE info galerija, opremljena informativno edukativnim plakatima i brošurama, mobilna je i danas je postavljena u predvorju Gradske uprave, na adresi Narodni trg 1. EE info galerija će u Gradskoj upravi biti postavljena tjedan dana, nakon čega će se postaviti i u zadarskim školama, koje će se na taj način uključiti u ovaj vid informiranja i edukacije.“, rekla je Jelena Atlić McColgan, regionalna koordinatorica SGE projekta i voditeljica EE info centra Zadarske županije, UNDP. „Ovim putem htjela bih pozvati Zadrane i da nam se sutra pridruže na Info danu energetske efikasnosti koji će se od 9-13h održavati ispred Novih vrata, a okupit će renomirane proizvođače energetski efikasnih proizvoda i opreme. Osim EE proizvođača, na EE info danu predstavit će se i Srednja strukovna škola Vice Vlatkovića kao i županijski EE info centar, a građanima će na raspolaganju biti savjetnici SGE projekta za sve njihove konkretne upite.“ najavila je MCColgan.

 

Nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) provode Ministarstvo gospodarstva, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. U sklopu provedbe SGE projekta, u gradovima i županijama širom republike Hrvatske, uspostavljaju se EE info točke za informiranje i educiranje građana o prednostima, tehničkim mogućnostima i financijskoj opravdanosti primjene mjera energetske efikasnosti u domovima građana.

Vezane fotografije

Otvoreni  info ured info energetske učinkovitosti i galerija