Danas je u atriju Kneževe palače otvorena izložba "Saska u fokusu" koju su postavili Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Zagrebu i Grad Zadar. Sastoji se od plakata koji dokumentiraju proces obnove i modernizacije nakon ujedinjenja Njemačke, a koji su većim dijelom financirani iz fondova EU.

Izložbu su otvorili  voditeljica odjela za kulturu i savjetnica za politiku u njemačkom veleposlanstvu gđa. Daniela Scheetz i  gradonačelnik Grada Zadra Zvonimir Vrančić.

Izložba Saska u fokusu

 

Slobodna država Saska (Freistaat Sachsen) kao jedna od tzv. novih njemačkih saveznih zemalja jedan je od najboljih primjera obnove i modernizacije nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke. Također je, u europskim okvirima, jedna od najuspješnijih regija u korištenju fondova Europske unije.

 

Državna kancelarija Slobodne države Saske je 2010. godine u povodu 20. obljetnice ponovnog ujedinjenja Njemačke osmislila izložbu na temu sanacije urbanih cjelina, industrijske obnove, modernizacije malih obrta i obnove kulturnih dobara.

 

Izložba se sastoji od dvadeset i jednog plakata na kojima je fotografijom i tekstom prikazan razvoj savezne zemlje Saske od 1990. do 2010. godine. Paralelni prikaz motiva iz prošlosti i sadašnjosti pokazuje pozitivni razvoj Saske nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke. Tako se npr. u mjestima gdje su se nekada proizvodili trabanti sada nalaze proizvodni pogoni vrhunskih njemačkih automobilskih marki.

 

Izložba je osim u Dresdenu, glavnom gradu Saske, dosad prikazana u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama, Vijetnamu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

Tijekom dvadeset godina njemačkog jedinstva Saska se snažno razvila na svim područjima života u uspješnu zemlju čije su rane iz prošlosti gotovo u potpunosti zacijelile. Intenzivna rasprava o budućnosti zemlje, koju proteklih godina vode politika i društvo, znanost, kultura i obrazovanje, industrija i obrtništvo, gradovi i općine trajno je i uspješno obilježila razvoj koji je svima na korist. Izložba „Saska u fokusu“ upečatljivo svjedoči o tom razvoju koji je Sasku, zahvaljujući zajedničkim naporima i trudu svih njezinih stanovnika i uz pomoć tzv. starih saveznih zemalja, pretvorio u suvremenu i prosperitetnu zemlju.

 

Jedna od zamisli Njemačkog veleposlanstva u vezi s ovom izložbom je da njemačke savezne zemlje poput Saske i Brandenburga, čiji se napredak u protekla dva desetljeća ne temelji samo na unutarnjoj njemačkoj solidarnoj podršci već i na uspješnom povlačenju sredstava iz fondova EU-a, poveže s Hrvatskom. Jedan od primjera već ostvarene suradnje je prošlogodišnje sudjelovanje savezne zemlje Brandenburg u povodu obilježavanja Dana njemačkog jedinstva na najvišoj političkoj razini, ne samo u Zagrebu, već i Vukovaru.

Vezane fotografije

Otvorena izložba "Saska u fokusu" Otvorena izložba "Saska u fokusu" Otvorena izložba "Saska u fokusu" Otvorena izložba "Saska u fokusu"