Otvoren treći po redu Tuna, sushi & wine festival
Fotogalerija gallery
Spoj i razmjena iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

Zadar, 1. Veljače 2017. – Danas je u Gradskoj loži u Zadru otvoren treći po redu Tuna, sushi & wine festival uz otvaranje izložbe fotografija Danijela Kolege „Izlov“.  Otvaranju je nazočio ministar turizma, Gari Capelli, japanski veleposlanik u RH, Nj.E. Keiji Takiguchi, gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, župan Zadarske županije, Stipe Zrilić, dožupan Božidar Longin, direktor Turističke zajednice Grada Zadra Ante Rados te brojni uzvanici i gosti.

Gradonačelnik Kalmeta na početku je pozdravio bivšeg veleposlanika Japana u RH, gospodina Keiji Idea koji je bio začetnik ovoga festivala.

- Ovaj festival je započeo od ideje našeg dragog prijatelja, gospodina Keiji Idea i u ove tri godine razvio se u prepoznatljivu hrvatsko-japansku manifestaciju tijekom koje nase dvije zemlje razmjenjuju iskustva i pokazuju najbolje što imaju na poljima gastronomije, umjetnosti i sporta.

Gradonačelnik je podsjetio da se u Zadarskoj županiji uzgoji 60 posto tune koja se gotovo sva izvozi na japansko tržište, a naše i japanske tvrtke odlično surađuju. Također je istaknuo da ova manifestacija daje doprinos razvoju cjelogodišnjeg turizma.

- Mi već sad bilježimo dobre turističe rezultate u zimskim mjesecima, pa smo tako u prosincu imali povećanje broja dolazaka u Zadar od 38 posto te broja noćenja od 41 posto u odnosu na prošlu godinu, dok smo u siječnju također zabilježili povećanje u odnosu na siječanj prošle godine od 27 posto u dolascima i 41 posto u noćenjima, kazao je gradonačelnik Kalmeta izrazivši uvjerenje da će se manifestacija Tuna, sushi & wine dalje širiti i obogaćivati.

- Ovaj festival je jedno od najvećih događanja u Hrvatskoj na kojem je predstavljena japanska kultura. Nadam se da će Zadrani i ljudi iz ostalih regija imati priliku upoznati našu kulturu, a s druge strane, japanci kojih ovdje ima, doznati više o vašoj baštini, izjavio je ovom prigodom veleposlanik Japana u Hrvatskoj, Keiji Takiguchi.

Izložbu je otvorio direktor TZ Grada Ante Rados, pozivajući građane da sudjeluju u programu kojeg su pripremili zajedno s partnerima.

TUNA, SUSHI & WINE FESTIVAL 2017.

PROGRAM

Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, TZ Zadarske županije i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene te ostalim partnerima u projektu predstavlja program Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017., koji će se održati u terminu od 01.-05. veljače 2017. godine.

Treći po redu Tuna, Sushi & Wine Festival predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.

Festival će biti podijeljen na stručni dio i program za javnost:

Stručni dio obuhvaća edukaciju i stručnu izobrazbu chefova zadarskih restorana u kulinarskim vještinama japanskih sushi majstora. Edukaciji će prisustvovati i učenici Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru. Za japanske uzvanike i novinare planiran je obilazak i upoznavanje Zadra i Zadarske županije.

Festivalski program otvoren za javnost obuhvaća origami radionice u suradnji s Hrvatskim origami društvom u Arheološkom muzeju Zadar, posjet tuna farmi, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova, predavanje i izložbu fotografija o izlovu jadranske tune u Gradskoj loži, gastro događaj na Narodnom trgu, svečana gala večer u Arsenalu te javno otvorenje festivala uz tjedan posebne prigodne ponude specijaliteta od tune u zadarskim restoranima.

PROGRAM TUNA, SUSHI & WINE FESTIVALA 2017.

01.02.–05.02.

Izložba fotografija: „Izlov“ – službeno otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala 2017. – Gradska loža u 11:00 sati

Opis izložbe: Jedan dan u izlovu tune

Fotograf: Danijel Kolega

Ulaz besplatan!

02.02.

Predavanje: Uzgoj tuna u Hrvatskoj  - u sklopu izložbe fotografija Izlov u Gradskoj loži u 11:00 sati

Predavač: Krstina Mišlov

Dr.sc. Krstina Mišlov Jelavić sedam godina je radila kao biolog na uzgajalištu tuna u tvrtki Kali tuna d.o.o., posljednjih nekoliko godina radi kao voditelj proizvodnog pogona proizvoda ribarstva u tvrtki Mišlov d.o.o.. U 2013. godini doktorirala je na temu „Optimizacija ishrane tuna (Thunnus thynnus L. 1758) u kaveznom uzgoju“. Predstavnik je grupacije ribolova HGK pri savjetodavnom vijeću za Mediteran Europske Komisije (MEDAC).

Ulaz besplatan!

Opis predavanja: Uzgoj tuna se temelji na ulovu  mlađi u prirodi i njihovom dohranom u plutajućim kavezima. Postoje dva pristupa komercijalnoj proizvodnji tuna - tov  i uzgoj tuna. Kod tova tuna veći primjerci se love i dohranjuju tijekom kratkog razdoblja najčešće 4 do 6 mjeseci,  pri čemu je cilj povećanje količine masti koja pak ima velik utjecaj na cijenu japanskog tržišta tune. Uzgojem tuna uzgajaju se mladi primjerci tijekom 2 do 3 godine, radi povećanja mase ribe i promjene odnosa masti i mesa. Uzgojena tuna gotovo u cijelosti zadovoljava standarde sashimi tržišta, za razliku od tune iz ulova gdje je samo 30% vrhunske kvalitete. S obzirom na sezonske oscilacije u kvaliteti što je praćeno znatnim promjenama u cijeni tuna na Japanskom tržištu, 1992. godine u Australiji je pokrenut projekt uzgoja tuna. Intenzivnom hranidbom južne plavoperajne tune (Thunnus maccoyii) u plutajućim kavezima u vremenskom razdoblju od 3 do 6 mjeseci pokušalo se postići kvalitetu mesa koja zadovoljava potrebe zahtjevnog sushi i sashimi tržišta. Cilj uzgoja nije povećati biomasu već zadovoljiti specifične zahtijeve sushi i sahimi tržišta: sadržaja masti, boje i okusa. 

Nekoliko godina kasnije skupina hrvatskih iseljenika je prenijela svoja iskustva i stečena znanja u Hrvatsku, te je 1996. godine zabilježen prvi pokusni tov tune u Hrvatskoj, s proizvodnjom od 36 t (Kali Tuna, o. Ugljan). U Hrvatskoj se uzgaja sjeverna plavoperajna tuna Thunnus thynnus. Danas su u RH aktivne 4 tvrtke za uzgoj tuna koje djeluju na 5 lokacija. U RH primarno možemo govoriti o tehnologiji uzgoja male tune, ali također i o tovu tuna.. 

02.02.–04.02.

Origami radionice u Arheološkom muzeju Zadar www.amzd.hr u suradnji s Hrvatskim origami društvom u tri termina: 10:00, 11:00 i 12:00 sati tijekom tri dana

Voditeljica origami radionice: Sanja Srbljinović Čuček

OPŠIRNIJE: http://sanja-origamiart.blogspot.hr/

01.02.-05.02.

Tjedan specijaliteta od tune u zadarskim restoranima po promo cijenama

02.02.-03.02.- stručni dio – edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi

Edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela za učenike Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole zajedno s master sushi majstorima i poznatim zadarskim masterchefovima. Sudjeluju MBS TV show's MASTERCHEF Toshihiro Nakatsuji, japanski sushi majstori zajedno s profesorima i učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole te zadarskim kuharima te pomocnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

GASTRO SUBOTA:

 „Tuna specijaliteti na Narodnom trgu i sushi specijaliteti u Arsenalu“

DOGAĐAJ NA OTVORENOM S POČETKOM U 11:00 SATI

JUTARNJI PROGRAM NA NARODNOM TRGU I FORUMU U 11:00 SATI

04.02. – NARODNI TRG – gastro specijaliteti u 11:00 sati

* javno predstavljanje kulinarskih vještina i specijaliteta od tune zadarskih restorana na  

   Narodnom trgu

* otvorenje programa -  izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei, (Mayumi Kamei linkati na: http://ars-organi-sisciae.org/?p=1554 )

* nastup grupe Funky Sisters

* Gradska loža - Izložba fotografija Izlov – fotograf Danijela Kolege

04.02. – FORUM  - prezentacija tradicionlanih japanskih borilačkih i obrambenih vještina u izvedbi zadarskih sportskih klubova u 11:00 sati

Prezentacija korištenja samurai luka i strijele u suradnji s Kyudo klub Yumi na Forumu

OPŠIRNIJE: http://www.kyudo-zadar.com.hr/

Prezentacija Aikido obrambene borilačke u suradnji s Aikido klubom „Zadar“ na Forumu

OPŠIRNIJE: http://www.aikido-zadar.hr/aizd/#!/novosti

Prezentacija obrambene borilačke u suradnji s Kendo klubom "Ouka" na Forumu

OPŠIRNIJE: http://www.kendo-zadar.info/

Arheološki muzej - origami radionica u suradnji s Hrvatskim origami društvom

http://sanja-origamiart.blogspot.hr/

04.02. - ARSENAL - GALA VEČER S POČETKOM U 20:00 SATI

VEČERNJI PROGRAM U ARSENALA

(OPŠIRNIJE O ARSENALU: http://www.arsenalzadar.com/hr/index.php )

* piće dobrodošlice uz proizvode tvrtke Maraska (OPŠIRNIJE O MARASCI: http://www.maraska.hr/ )

* otvorenje programa na Arsenala - izvedba Lijepe naše u interpretaciji sopranistice Mayumi Kamei (Mayumi Kamei linkati na: http://ars-organi-sisciae.org/?p=1554

* performance rezanja tune u Japanu popularnog imena Maguro Kaitai

* buffet večera sa specijalitetima od tune (sushi i sashimi) uz povoljne cijene pića u suradnji s Udrugom zadarskih ugostitelja, Cehom ugostitelja Zadar i japanskih sushi majstora(opširnije o UZU: http://www.uzu.hr/www/)

* performance japanskih sushi majstora i priprema i degustacija sushi specijaliteta  s pomoćnim sushi majstorima iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

* MBS TV show's MASTERCHEF, profesionalni kuhar i vlasnik lanaca VIP restorana te rezač tune Mr. TOSHIHIRO NAKATSUJI zajedno sa suradnicima, održat će performace za posjetitelje gala večeri u Arsenala i pokazati kako se reže riba potrebna za pripremu sushi-a, formiranje sushi-a i ostalih jela od tune uz pomoć sushi majstora iz Ginger Sushi, Samurai japanskih sushi restorana iz Zagreba i Splita.

* voditelj gala večere Frano Ridjan

* glazbeni nastup – japanska jazz pjevačica Kayoko Minami

* glazbeni nastup Jacques Houdek

predstavljanje novog brenda - "ToroCro Maguru" je hrvatsko - japanski brend, prisutan na svjetskom sushi i sashimi tržištu. Njegovu kvalitetu i okus potvrđuju i 3 zlatne zvjezdice koje mu je dodijelio  iTQI (International Taste & Quality Insitute Brussels) i čime se Kali tuna izrazito ponosi.Uzgojena u netaknutoj okolini, ravno iz Jadrana: "ToroCro Maguro", loved by sushi-lovers!

Vezane fotografije