Ocjena 5 za transparentnost proračuna
Ocjena 5 za transparentnost proračuna
Grad Zadar pohvaljen od strane Instituta za javne financije.

Institut za Javne financije analizirao je i objavio rezultate istraživanja proračunske transparentnosti hrvatskih županija, gradova i općina. Riječ je o analizi koju Institut provodi već  nekoliko godina. U ovom se radu prikazani su rezultati najnovije analize provedene od početka studenog 2017. do kraja ožujka 2018.

Grad Zadar i ove je godine dobio najvišu moguću ocjenu prema utvrđenim kriterijima za razinu transparentnosti gradskog proračuna, a to je objava ključnih proračunskih dokumenata na službenim mrežnim stranicama. Ove godine to su: godišnje izvršenje proračuna za 2016., polugodišnje izvršenje proračuna za 2017. prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018. i proračunski vodič za građane za 2018.godinu. Objava dokumenata je potvrda da se Grad Zadar pridržava Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija. Također, objavom navedenih dokumenata omogućuje se uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga.

Ove godine, prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina – od mogućih 5 iznosi 3,52. Sve vrste lokalnih jedinica iz godine u godinu objavljuju sve više proračunskih dokumenata, pa ovogodišnji prosjek županija iznosi 4,9, gradova 4 i općina 3,3. Po prvi put nema grada bez objavljenog bar jednog proračunskog dokumenta, ni općine bez službene mrežne stranice.

Premda sama objava proračunskih dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, valja je i propisivati i poticati jer predstavlja početak puta ka višim razinama transparentnosti, neophodnim za participaciju građana u proračunskom procesu, ističe IJF.