Obljetnica Zadarskog mira
Obljetnica Zadarskog mira

Osnovna škola „Zadarski otoci“, u suradnji sa Samostanom sv. Frane u Zadru i Gradom Zadrom simbolično je prigodnim programom obilježila i ove godine obljetnicu sklapanja Zadarskog mira, važnog povijesnog događaja koji se dogodio upravo u sakristiji crkve sv. Frane, 18. veljače 1358. godine. Zadarski mir, potpisan između Mletačke Republike i Hrvatsko-ugarskog Kraljevstva, donio je Zadru i čitavoj hrvatskoj obali  i otocima oslobađanje od mletačke vlasti i označio društvenu i gospodarsku prekretnicu na ovim prostorima. 

Ovom prilikom, fra Stanko Škunca, gvardijan Samostana sv. Frane, ukratko je upoznao učenike sa Zadarskim mirom i ulogom franjevaca pri njegovom potpisivanju, a također i s likom sv. Frane i poslanjem njegovih sljedbenika općenito. Pozvao je učenike da razgledaju samostansku riznicu i vide mjesto gdje je potpisan Zadarski mir.
Voditeljica međunarodne suradnje, Anita Gržan Martinović, pohvalila je vrijednu inicijativu škole „Zadarski otoci“ i nastavnicu Anamariju Botica, koja sa svojim kolegama već nekoliko godina provodi projekt Muzej u školi – baština kulture i mira i koji je, posredstvom Samostana i fra Drage Ljevara, našao put i do Grada Zadra i „Europske mreže mjesta mira“. Naime, školski program obilježavanja obljetnice Zadarskog mira uklopio se u programe koje Grad Zadar promiče u okrilju europske udruge gradova koja se zove: „Europska mreža mjesta mira“ (European Network of Places of Peace) čija je članica i Grad Zadar od 2010. godine.

Ova mlada europska asocijacija okuplja mjesta i gradove u kojima su se potpisivali dokumenti kojima se označavao prekid ratova i oružanih sukoba, kako bi promicala ideju mira kao zajednički preduvjet za život i napredak. Organizira znanstvene i stručne skupove i radionice na kojima se, uz interdisciplinarni pristup, govori o ovoj temi svim naraštajima i potiče ih da u svojim sredinama budu promicatelji mira i tolerancije, a pored toga pokreće zajedničke projekte za promociju kulturnog turizma i sl. Zadar je 2011. bio domaćin zasjedanja 6. Sjednice „Europske mreže mjesta mira“.

Vezane fotografije

Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira Obljetnica Zadarskog mira