Obilježena 26. obljetnica utemeljenja 112. brigade Zadar
Položeni vijenci i svijeće pred Središnjim križem na Gradskom groblju.

U prigodi obilježavanja 26. obljetnice utemeljenja 112. brigade Zadar, upriličeno je polaganje vijenaca pred Središnjim Križem na Gradskom groblju u spomen na sve poginule pripadnike 112. i sve hrvatske branitelje koji su položili život na oltar Domovine. U ime Grada Zadra, vijenac i svijeću položilo je izaslanstvo predvođeno gradonačelnikom Brankom Dukićem.

U temelje slobodne i neovisne države Hrvatske, svoje je živote ugradilo 74 pripadnika ove legendarne zadarske postrojbe u Domovinskom ratu, dok se dvojica do danas vode kao nestali. Također, teže i lakše je ranjeno više od 300 pripadnika brigade.

- Obljetnica je prigoda da se još jednom prisjetimo važne uloge 112. brigade u Domovinskom ratu i zahvalimo svim njezinim pripadnicima što su hrabro i odlučno vodili teške bitke te na kraju izvojevali pobjedu nad neprijateljem. Velika je uloga 112. brigade u obrani grada Zadra i njegovog šireg zaleđa kao i doprinos u oslobodilačkim akcijama Maslenica i Oluja, istaknuo je ovom prigodom gradonačelnik Dukić naglasivši da je važno čuvati uspomene na događaje u Domovinskom ratu i na hrvatske branitelje te prenositi vrijednosti domoljublja naraštajima koji nisu neposredno sudjelovali u tim ratnim zbivanjima.

Za ukupan doprinos u razvoju hrvatske vojske , sudjelovanju u Domovinskom ratu i stvaranju i obrani samostalne i neovisne Republike Hrvatske, 112. brigada odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu.

Vezane fotografije