Obilježen Dan neovisnosti
Obilježen Dan neovisnosti
Na Gradskom groblju odana počast i zahvalnost hrvatskim braniteljima što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Domovini Hrvatskoj.

Republika Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti. Tim povodom pred Središnjim križem na Gradskom groblju, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u počast i u spomen svim braniteljima koji su svoje živote položili na oltar Domovine kao bi svi mi danas živjeli u slobodnoj i neovisnoj državi Hrvatskoj. Obilježavanju Dana neovisnosti nazočila su izaslanstva državnih, županijskih i gradskih vlasti, vojske i policije, političkih stranaka te udruga proizašlih iz Domovinskog rata. U ime Grada Zadra, vijence su položili gradonačelnik Branko Dukić sa zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać.

Tog povijesnog datuma, 8. listopada 1991. godine, Hrvatski je sabor jednoglasno donio Odluku o raskidanju svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Pritom je utvrđeno da  Republika Hrvatska niti jedno tijelo dotadašnje SFRJ ne smatra legitimnim niti legalnim kao i da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije. Time je otvoren put višestranačju i demokraciji te stvaranju samostalne, suverene i demokratske Hrvatske. Sabor je tada pozvao i sve države - posebice članice ondašnje Europske zajednice i Ujedinjenih naroda - na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom.

Vezane fotografije

Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti Obilježen Dan neovisnosti