Ni ja ni 100.000 drugih političkih zatvorenika nismo upoznali ljudsko lice našeg socijalizma
Ni ja ni 100.000 drugih političkih zatvorenika nismo upoznali ljudsko lice našeg socijalizma
Predstavljena knjiga Ive Livljanića „Od Svetog Grgura do Svetog Petra“

Oni koji drže panegirike "najvećem sinu naših naroda i narodnosti" zaboravljaju da je on bio na čelu totalitarnog sustava koji se nemilosrdno obračunavao sa svojim neistomišljenicima, rekao je Livljanić.

Naslov knjige „Od svetog Grgura do svetog Petra“ samo će dobrim znalcima života nekadašnjeg zadarskog gradonačelnika (tada predsjednika SO) Ive Livljanića otkriti njezinu temu - umjesto priče o velikim papama, to je Livljanićev životni put kojeg je prešao od zatočeništva na otočiću Sv. Grgur između 1959. i 1961. godine, do odlaska na mjesto prvog hrvatskog veleposlanika u Svetoj Stolici.

- Livljanić nije išao na Sv. Grgur kako bi proučavao tamošnji krš, niti se otišao odmarati. On je tamo iskušao svoj osobni križ, postajući tako nasljedovatelj onoga koji je prošao Via Crucis. Nije tada znao da će doći do sv. Petra, odnosno do Vatikana, gdje će biti okružen drugačijim kamenom, mramorom, koji simbolizira instituciju povezanu sa sudbinom velikog dijela čovječanstva, s dvije milijarde onih koji se izjašnjavaju katolicima. Veze Hrvatske i Svete Stolice su drevne i višeslojne, a svoj obol u njima dao je i prof. Livljanić, rekao je na današnjem predstavljanju knjige na Sveučilištu u Zadru prorektor za strategiju razvoja i izdavaštvo prof. dr. sc. Josip Faričić.

Brojnim okupljenima, među kojima su bili gradonačelnik Branko Dukić, predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić, pročelnici Radovan Dunatov i Joso Nekić, protagonisti onog vremena poput Davora Arasa, ravnatelji škola, muzeja i drugi uzvanici, knjigu je predstavila ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr. sc. Jasna Turkalj. Osim što je izuzetan izvor za povijest 20. stoljeća, knjiga će biti i poticaj za otvaranje nekih novih istraživačkih tema, rekla je Turkalj.

Doc. dr. sc. Zlatko Begonja ocijenio je kako je vrijeme u kojem je djelovao prof. Livljanić bilo izazovno, ali i vrijeme obilježeno ponosom, dostojanstvom i vjerodostojnim domoljubljem.

- Livljanića se zbog okupljanja pred Studentskim centrom izgnalo na šest mjeseci iz Zagreba, ali i osudilo na 30 dana zatvora, te mu je zbog "opasnosti od ponavljanja djela" izrečena dvogodišnja mjera preseljenja na "sigurno mjesto", otok Sv. Grgur. Još uvijek ima onih koji negiraju ovakva događanja ili opravdavaju ono što se dogodilo, nazivajući se antifašistima a sve druge koji se ne slažu - fašistima, rekao je Begonja, otkrivajući kako je devedesetih bila dvojba tko će biti prvi gradonačelnik - Livljanić ili Kažimir Zanki, ali je na traženje vrha Koalicije narodnog sporazuma Zanki odustao.

U knjizi će Livljanić napisati kako je u 661 dan proveden na čelu Zadra svjedočio događanjima i uzbuđenjima za čitav životni vijek. Zahvaljujući svima koji su pomogli u izlasku knjige, Livljanić je danas spomenuo i Nikolu Eterovića, apostolskog nuncija u Berlinu, koji ga je poticao na što brži rad, kako knjiga „Od svetog Grgura do svetog Petra" ne bi izašla kada autor već "ode k sv. Petru".

- Na Sv. Grguru bio sam zatočen pod optužbom za rušenje države, kontrašpijunažu, pripadnost HOP-u za kojeg ja tada prvi put čujem... Kada danas neki govore o našem socijalizmu kao o socijalizmu s ljudskim licem, moram reći da ni ja niti oko 100.000 političkih zatvorenika nismo uspjeli vidjeti to ljudsko lice. Oni koji drže panegirike "najvećem sinu naših naroda i narodnosti" zaboravljaju da je on bio na čelu totalitarnog sustava koji se nemilosrdno obračunavao sa svojim neistomišljenicima, rekao je Livljanić.

Kada je primao vjerodajnice od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, rekao mu je da nema nikakvog diplomatskog iskustva, ali ima ljubavi prema Hrvatskoj kojom će to nadoknaditi. Od ukupno 400 stranica čak 300 je posvećeno diplomatskoj misiji pri Svetoj Stolici, na kojima iznosi niz detalja iz diplomatskih odnosa dviju država.

Vezane fotografije

Ni ja ni 100.000 drugih političkih zatvorenika nismo upoznali ljudsko lice našeg socijalizma Ni ja ni 100.000 drugih političkih zatvorenika nismo upoznali ljudsko lice našeg socijalizma Ni ja ni 100.000 drugih političkih zatvorenika nismo upoznali ljudsko lice našeg socijalizma Ni ja ni 100.000 drugih političkih zatvorenika nismo upoznali ljudsko lice našeg socijalizma Ni ja ni 100.000 drugih političkih zatvorenika nismo upoznali ljudsko lice našeg socijalizma