Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti
Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti
Dodjela priznanja jubilarnim darivateljima krvi na tradicionalnom prijemu u Domu Zadarske županije.

U Domu Zadarske županije održan je danas tradicionalni svečani prijem povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Ovogodišnji laureati, njih 37,  tijekom godine došli su do 35, 50,  75 ili 100 darivanja krvi. Među njima tri darivateljice dale su krv 35 puta,  23 darivatelja 50 puta, 6 darivatelja dalo je krv 75 puta i dvojica 100 puta.  Ove godine među jubilarcima je i jedna žena koja je krv dala 100 puta te dva muškarca koja su krv dala 125 puta.  To su Tomislav Ceranja i Ivica Štefanek te Zdenka Pavić koja se u ime svih dobrovljnih darivatelja zahvalila na srdačnom prijemu te uputila poruku mladima: - Darujte krvi jer mi stari odlazimo. Ta se plemenita aktivnost treba nastaviti. Moji unuci daruju krv i vjerujem da će nastaviti i dalje, kazala je Zdenka.      

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta čestitao je dobrovljnim darivateljima jer je darivanje krvi najplemenitiji i najhumaniji čin pomaganja drugom čovjeku, kazao je. - Naša je županija poznata po tradiciji dobrovoljnog darivanja krvi stoga su nas zasmetale nedavne najave kako će Odjel za transfuziju zadarske Opće bolnice biti pripojen Zavodu za transfuziju u Splitu. Moram kazati da do danas to nije riješeno zbog nedostatka financijskih sredstava. To smo rekli i prije, a evo ponavljam i sada, ako država nema novca Grad Zadar i Zadarska županija spremni su učiniti sve da se trasfuzija i dobrovoljno darivalaštno na zadarskom području ne ugase što znači da smo spremni financijski pomoći funkcioniranje Odjela za transfuziju zadarske bolnice, poručio je Kalmeta.

Ravnatelj društva Crvenog križa Zadarske županije, Bore Galac, kazao je kako se i u ovom trenutuku odvija akcija dobrovoljnog darivanja krvi i to u Salima. - Moram kazati da toga ne bi bilo i da bi 40% aktiva dobrovljnih darivatelja krvi prestalo funkcionirati kada bi se ugasila transfuzija u našoj bolnici.

Župan Zadarske županije, Stipe Zrilić, kazo je kako su ova priznanja skromni čin za nesebična djela dobrovoljnih darivatelja krvi. 

Uz župana Zrilića i gradonačelnika Kalmetu, svečanosti je nazočio i predsjednik Društva Crvenog križa Zadarske županije, Rade Šimičević.

Vezane fotografije

Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti Kalmeta: zadarska transfuzija i dobrovoljno darivalaštvo na zadarskom području ne smije se ugasiti