Kalmeta i Zrilić o zaustavljenim i nerealiziranim projektima Ministarstva pomorstva u Zadarskoj županiji
Kalmeta i Zrilić o zaustavljenim i nerealiziranim projektima Ministarstva pomorstva u Zadarskoj županiji
Gradonačelnik Božidar Kalmeta i župan Stipe Zrilić na konferenciji za medije u luci Gaženica.

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta i župan Zadarske županije, Stipe Zrilić održali su danas na platou ribarske luke u Gaženici konfereciju za medije na kojoj su ukazali na zanemarivanje Zadarske županije od strane Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te su govorili o zaustavljenim i nerealiziranim projektima ovog ministarstva  u Zadarskoj županiji.

Gradonačelnik Kalmeta i župan Zrilić na početku konferecije demantirali su ministra Sinišu Hadaša Dončića, koji je danas prilikom obilaska luke Gaženica kazao kako su s njim u obilazak bili pozvani čelnici gradske i županijske vlasti.

- Ministar je došao u Zadar u predizborne svrhe, manipulira i kiti se tuđim perijem. Poziv nismo dobili nego samo obavijest, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

- Konferenciju za medije smo sazvali jer ne možemo ostati po strani dok se, u predizborno vrijeme,  uporno iskrivljuju činjenice i govore neistine i to baš iz usta Siniše Hajdaša Dončića koji će u Zadarskoj županiji ostati zapamćen kao ministar koji je ovom kraju nanio najviše štete. To je ministar koji je sto puta mijenjao mišljenja o važnim državnim projektima, nastavio je. Za Pelješki most je govorio da ga neće graditi, nego koridor iznad Neuma koji je 50 puta jeftiniji od mosta, a onda ove godine izjavljuje da će se Pelješki most graditi osiguranim novcem iz EU fondova. Europska komisija je ostala u čuđenju jer ova Vlada nije ni tražila novac za Pelješki most. Toliko je zagovarao monetizaciju autocesta da je rekao kako će dati ostavku ako projekt propadne. Projekt je propao, ostavku nije dao, izmislio je Plan B. Građanima je danima prijetio da neće dobiti plaće i mirovine ako plan B ne prođe. Plan B nije prošao, o ostavci više nije pričao. Vlada u kojoj sjedi odustala je od projekta Nizinske pruge, a ministar se hvali natječajem za gradnju dionica koji je srušen, podsjetio je gradonačelnik Kalmeta.

O luci Gaženica

-2011. izjavio da je „ugovor o izgradnji Luke Gaženica amoralan i štetan za državu i da ga treba raskinuti, a projekt zaustaviti!“. No s obzirom da je ugovor o kreditiranju tog projekta potpisan davne 2007., a radovi su u punom jeku počeli 2009. to mu nije uspjelo, pa je 2013. odlučio obustaviti radove po izvornom projektu i modelu financiranja, jer mu je bilo ispod časti priznati da je to zapravo iznimno vrijedan i dobar projekt u svim segmentima. Prošle godine ustvrdio je da je „Luka Gaženica je potreban, dobar i koristan projekt“, a 2015. uoči izbora kaže da „Luka Gaženica radi, cruiseri pristaju, to je hrvatski nacionalni projekt“, nastavio je Kalmeta dodajući da to dovoljno govori o njegovoj vjerodostojnosti. - Da je 2011. godine govorio i mislio ono što govori i misli danas ovdje bi danas bio trajektni terminal, ukrcajno-isksrcajna luka za kruzere i na stotine zaposlenih. 

O cesti kod Bibinja

Gradonačelnik Kalmeta osvrnuo se i na prometnicu na ulazu i izlazu iz Bibinja u dvije razine za čiju je rekonstrukciju, kako je kazao, projekt napravljen i ishođena građevinska dozvola u vrijeme prethodne Vlade, a ministar Hajdaš Dončić je sve dobio na gotovo i nije ni to uspio završiti do kraja mandata.

O zadarskoj zračnoj luci 

Župan Stipe Zrilić naglasio je kako je posjet ministra Hajdaš Dončića predizborni skup SDP-a, te da lokalna zajednica ne treba podržavati te skupove. -U demokratskim sustavima narod ostvaruje vlast na izborima birajući svoje predstavnike, a vlast je dužna brinuti o gospodarskom i socijalnom razvoju i prosperitetu svih građana i svih dijelova države. Ova Vlada skrbi za razvoj našega kraja na način da smišlja načine kako zaustaviti naše razvojne projekte i aktivnosti, rekao  je župan Stipe Zrilić i naveo prije svega primjer Zračne luke Zadar koja je svih ovih godina imala rast i razvoj dok se u rad i poslovanje Zračne luke nije umiješao ministar Hajdaš Dončić . - Ove će godine tako, istaknuo je župan, Zračna luka zabilježiti pad i stagnaciju prometa. Također, ministar je bio protiv rekonstrukcije i produljenja piste Zračne luke Zadar te je tražio da se zračna luka da u koncesiju. Izgubili smo vrijeme, čekali četiri godine i vratili se na početak, rekao je župan Zrilić.

O zaustavljenim i nerealiziranim projektima u Zadarskoj županiji

Umjesto da obilazi projekte bivše Vlade o kojima je do jučer govorio sve najgore, a danas se s njima hvali, gradonačelnik i župan predložili su ministru Hajdašu Dončiću da obiđe vlastite projekte u Zadru:

-           praznu željezničku prugu jer je Zadru ukinuo sav cargo promet i ugasio oko 40 radnih mjesta

-           zaustavljene radove na započetoj gradnji dječjeg vrtića u Polači, koji su bili 70% već obavljeni

-           neka posjeti  Županijsku upravu za ceste kojoj je s nekoliko pravilnika ukinuo financijska sredstva, a to znači da je onemogućio asfaltiranje neasfaltiranih cesta diljem Zadarske županije

-           može obići i Zemuničane i odgovoriti im zašto ugovorenu školsku sportsku dvoranu nije niti počeo graditi i objasniti im što je s podvožnjakom ispod zračne piste na staroj županijskoj cesti

-           može posjetiti Zračnu luku Zadar i građanima objasniti zašto je protiv produljenja piste

-           neka obiđe u Tkonu Dom za mlade koji će se obnoviti sredstvima njegovog prijatelja ministra Grčića koji je zadarskim otocima od ukupnog iznosa od 16 milijuna kuna dodijelio samo 0,7% ( dakle, samo 125 tisuća kuna)i to baš  samo za projekt u Tkonu! A bilo je još vrijednih projekata na zadarskim otocima...

-           i napokon čekaonicu Jadrolinije koju je ukinuo otočanima, ali , nakon što je gradonačelnik reagirao na javnom kolegiju, stigla je službena informacija da će čekaonicu ipak ostaviti otočanima!

- Ne vjeruj Hajdaš Dončiću ni kad darove nosi, mi mu ništa ne vjerujemo jer se pokazao nevjerodostojnim i štetnim za ovaj kraj- zaključio je gradonačelnik Božidar Kalmeta

 

Vezane fotografije

Kalmeta i Zrilić o zaustavljenim i nerealiziranim projektima Ministarstva pomorstva u Zadarskoj županiji Kalmeta i Zrilić o zaustavljenim i nerealiziranim projektima Ministarstva pomorstva u Zadarskoj županiji Kalmeta i Zrilić o zaustavljenim i nerealiziranim projektima Ministarstva pomorstva u Zadarskoj županiji