Izmjene UPU-a „Višnjik“ i „Skročini“, čekaonica u gradskoj luci, novi turistički projekti…
Izmjene UPU-a „Višnjik“ i „Skročini“, čekaonica u gradskoj luci, novi turistički projekti…
Kolegij gradonačelnika Grada Zadra

„Višnjik“ i „Skročini“ u funkciji razvoja sporta

S današnjeg kolegija gradonačelnika, Gradskom vijeću Grada Zadra upućeni su prijedlozi o izmjenama i dopunama UPU-a sportsko-rekreacijskog središta „Višnjik“ te izmjenama i dopunama UPU-a zone sportsko-rekreacijske namjene „Skročini“. Za potrebe dovršetka izgradnje športsko-rekreativnog kompleksa „Višnjik“ predlaže se prijenos prava građenja na trgovačko društvo „ŠC Višnjik“ te se predlaže povećanje temeljnog kapitala ovog društva unosom zemljišta na kojem je izgrađena dvorana „Krešimir Ćosić“ i otvoreno parkiralište.  - Ovi prijedlozi u funkciji su daljnjeg razvoja Višnjika, a time i Zadra kao središta sportskog turizma, objasnio je gradonačelnik Božidar Kalmeta.

O ukidanju Jadrolinijine agencije na Poluotoku

Gradonačelnik je iskazao zabrinutost zbog Jadrolinijine odluke o zatvaranju agencije pored Gradskih vrata na Poluotoku. Naglasio je da gradska uprava radi na osmišljavanju modela da taj prostor i dalje ostane čekaonica sa sanitarnim čvorom za sve naše bodule i ostale koji putuju na otoke brzobrodskim linijama što zahtjeva rješavanje pitanja financiranja i gospodarenja tim prostorom. – Jadroliniju nije briga za otočane, a mi na njih ne možemo utjecati. Može ministar Hajdaš Dončić, no s obzirom na dosad viđeno, ništa dobro od njega ne možemo niti očekivati, rekao je Kalmeta.  

Izmjene Odluke o zakupu javnih površina

Odluka Grada Zadra o zakupu javnih površina usklađena je sa Zakonom o financiranju političkih stranaka, odnosno u buduće političke stranke će za održavanje predizbornih skupova i postavu info-štandova u svrhu političke promidžbe plaćati 10 kuna po metru četvornom dnevno za zakup javne površine. Dosadašnja mogućnost da stranke budu oslobođene plaćanja zakupnine izbačena je iz Odluke budući da takvu mogućnost Zakon o financiranju političkih stranaka tretira kao donaciju.

Gradonačelnik može odobriti oslobađanje od plaćanja zakupnine kad se javnom površinom koriste pravne osobe kojima je osnivač Grad Zadar, udruge koje su proizašle iz Domovinskog rata, državne i međunarodne humanitarne udruge i ustanove koje skrbe o odgoju i zaštiti djece, mladeži, invalida i starijih osoba i to za manifestacije humanitarnog i sličnog karaktera.

Političke stranke svoje će skupove, kao i do sad, moći održavati na Narodnom trgu, Obali Petra Krešimira IV i Trgu pet bunara, a štandove postavljati na Poluotoku, u Širokoj ulici i na Narodnom trgu.

Novi projekti u turizmu

-Što se tiče novih projekata za razvoj turizma, TZ Grada Zadra prijavila se na natječaj nadležnog Fonda za iznos od milijun kuna za TIC. Također, prijavljen je projekt uređenja gradskih plaža i to  Kolovare, Puntamika 1 i 2 te plaža na otocima Ižu, Silbi i Molatu, izvijestio je pročelnik UO za EU fondove, Šime Erlić. Gradonačelnik Kalmeta istaknuo je kako su plaže važan čimbenik u odabiru turističke destinacije i sada, uz čisto more koje već imamo, moramo poraditi na uređenju i podizanju kvalitete naših plaža.