Izložba "Transformeri čuvaju Zadar"
Izložba "Transformeri čuvaju Zadar"
od igle do kamiona, var po var, oklop po oklop, narančasti, sivi, crni, zeleni... sedam ratnika, sedam čuvara....

Na parkiralištu pokraj Novih vrata postavljena je izložba crnogorskog autora Danila Baletića "Transformeri čuvaju Zadar", u organizaciji GRada Zadra i EACTA-a, Europske udruge za kulturu, turizam i umjetnost. Rad se o 7 skulptura od recikliranog materijala visokih od 3 do 7,5 metara.

Ovakav vid umjetničkog izražavanja inspirira nas da i mi sudjelujemo u očuvanju prirode na svoj način i podsjeća nas da ako transformiraš sebe, mozeš i svijet oko sebe. Ne maltretirajte prirodu, jer transformersi motre na tebe...

Ekologija kao svijest neophodna je ljudima ukoliko žele sačuvati planet od sebe, a reciklaža je, kao primarni oblik te svijesti, dostupna svima. Reciklaža je danas inspiracija i način izražavanja mnogih umjetnika, ali u ovom slučaju je i suštinski konceptualna jer je osnovna ideja reciklaže transformacija.   Koncept ovog izražavanja je Ideja koja oživljava otpad. Otpad se kroz kreativni pristup i rad transformira u predmete s upotrebnom vrijednošću. Stvaranjem od odbačenog umjetnik transformira sebe  i djelo. Transformacijom otpada događa se transformacija duha.  Zbog sve veće želje za komforom ljudi iscrpljuju prirodne resurse i zagađuju svoju okolinu. Metalni optad umjetnik sada vidi kao mentalni otpad ljudskih komformističkih potreba.

Vezane fotografije

Izložba "Transformeri čuvaju Zadar" Izložba "Transformeri čuvaju Zadar" Izložba "Transformeri čuvaju Zadar" Izložba "Transformeri čuvaju Zadar" Izložba "Transformeri čuvaju Zadar" Izložba "Transformeri čuvaju Zadar" Izložba "Transformeri čuvaju Zadar"