Gradska Knjižnica proslavila svoj dan
Gradska Knjižnica proslavila svoj dan
Gradionačelnik Kalmeta: Grad Zadar čvrsto podupire rad Gradske knjižnice

U Gradskoj knjižnici Zadar održan je prigodni program povodom proslave Dana knjižnice i obilježavanja desetogodišnjice rada bibliobusne službe. Tom prigodom održana je projekcija kratkog dokumentarnog filma „Knjiga u điru“ o radu i značaju bibliobusne službe, dodijeljene su nagrade naj-čitateljima knjižnice u 2016. godini te je otvorena izložba pod nazivom „Knjiga u điru“.

Ravnataljica knjižnice, Doroteja Kamber-Kontić podsjetila je na programe koji se provode u knjižnici i koji su se tijekom dvadeset i dvije godine rada razvijali i proširivali te uvodili novi.

Prošlu godinu, na dan naše obljetnice, otvorili smo zaseban odsjek u knjižnici posvećen literaturi o Domovinskom ratu, a ove je godine tema desetogodišnji rad bibliobusne službe. Također, kroz naše djelovanje neprekidno propitujemo je li knjiga još uvijek u điru i na koje je načine, u današnjem dobu digitalne tehnologije, ona i dalje prisutna u našim životima, a upravo je bibliobusna služba dio istoimenog projekta, kazala je ravnateljica zahvalivši na iznimnoj potpori osnivaču, Gradu Zadru, potom Zadarskoj županiji, Ministarstvu kulture i ostalim institucija koji prate i financijski podupiru rade knjižnice te svim djelatnicima i suradnicima ove ustanove, istaknula je ravnateljica Kamber-Kontić.

U ime Grada Zadra svečanosti je nazočio gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima, pročelnikom za odgoj i obrazovanje, Josom Nekićem i pročelnikom za kuluturu i šport, Radovanom Dunatovom i pomoćnicom pročelnika, Snježanom Jurinić.

Čestitajući ravnateljici i djelatnicima knjižnice njihov dan, gradonačelnik Kalmeta podsjetio je da je ova knjižnica nekada bila u Kneževoj palači, a na mjestu današnje knjižnice bila je bivša vojarna JNA iz koje je razarn grad i ista ta Kneževa palača, simbol kulturnog identiteta Zadra i Zadrana.  

Gradska knjižnica preselila je iz Kneževe palače 1999. godine u današnje prostore bivše vojarne Stjepana Radića. Od tada do danas ona se razvijala i proširivala i postala je nezaobilazno mjesto okupljanja naših sugrađana svih generacija. Vjerujem da će knjiga, da tako kažem, uvijek ostati i u điru i u modi, usprkos novim tehnologijama, koje ova knjižnica ustrajno prati, jer knjiga je izvor mudrosti, nepresušno vrelo nadahnuća i novih spoznaja. Grad Zadar čvrsto stoji iza ove naše ustanove shvaćajući vrijednost knjižnice i doprinos društvu svih vas koji u njoj radite, poručio je gradonačelnik Kalmeta.

Svečanosti su, također, nazočili ravnatelji zadarskih odgojno-obrazovnih ustanova i ustanova u kulturi te ravnatelji partnerskih institucija iz Hrvatske i inozemstva kao i brojni korisnici knjižnice, roditelji, djeca i mladi.

Vezane fotografije

Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan Gradska Knjižnica proslavila svoj dan