Gradonačelnik  u službenom i radnom posjetu litavskom gradu Šiauliaiu
Gradonačelnik u službenom i radnom posjetu litavskom gradu Šiauliaiu
U suradnji s Veleposlanstvom RH u Litvi uspostavljeni prvi službeni kontakti Zadra s litavskim Šiauliaijem.

Suradnju i prijateljstvo razvijati kroz turizam, gospodarstvo, kulturu i obrazovanje

Na poziv veleposlanika RH u Republici Litvi, nj.e. Krešimira Kedmeneca, gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić pozvan je u službeni i radni posjet litavskom gradu Šiauliaiu, a u sklopu uspostave međunarodne suradnje jedinica lokalne samouprave Hrvatske i Litve. Prethodila je tome kulturna razmjena dvaju gradova kroz koju je uspostavljena suradnja među litavskim i hrvatskim (zadarskim) glazbenim umjetnicima kroz gostovanja u Zadru i Šiauliaiju, ali i nastojanja počasne konzulice Litve u RH gđe Rime Koić na uspostavi hrvatsko-litavske kulturne suradnje kroz organizaciju više kulturnih događanja litavskih umjetnika u Zadru.

Službeni posjet iskorišten je i za promidžbu zadarskih turističkih potencijala litavskim turističkim agencijama koji posljednjih nekoliko godina pokazuju pojačan interes za ugovaranje turističkih aranžmana u Hrvatskoj pa je uz gradonačelnika Dukića u programu u Litvi sudjelovala i Turistička zajednica Grada Zadra koju je predstavljao direktor Mario Paleka.

Na radnom sastanku s veleposlanikom Kedmenecom u diplomatskom predstavništvu RH u Litvi gradonačelnik se upoznao s aktivnostima koje Veleposlanstvo provodi na uspostaviti gospodarskih i kulturnih odnosa sa ovom zemljom veličine slične Hrvatskoj. Veleposlanik je naveo kako je pritom važno uspostaviti suradnju među gradovima kroz razmjenu iskustava u razvojnim projektima te uspostavu suradnje kroz kulturu, obrazovanje i znanost.

U pratnji veleposlanika, gradonačelnik Dukić susreo se na radnom sastanku s gradonačelnikom grada Šiauliaija Artūrasom Visockasom, a na kojemu su sudjelovali i predstavnici Sveučilišta Šiauliai te tamošnje gradske uprave. Tijekom sastanka predstavljeni su gospodarski potencijali dvaju gradova te razmijenjena iskustva i prakse u gospodarskim aktivnostima. Domaćini su predstavili investicijsko okruženje njihovog grada na primjeru gospodarske i bescarinske zone, a gradonačelnik Visockas predstavio je mjere poticaja za nove investitore kroz oslobađanje dijela poreznih davanja i korištenja zemljišta u zonama. Također, sudionici sastanka složili su se kako su turizam, kulturna razmjena i  suradnja među sveučilištima realna mogućnost za približavanje Šiauliaija i Zadra te je najavljen posjet predstavnika ovog litavskog grada Zadru.

Gradonačelnik Dukić zajedno sa svojim kolegom Visockasom sudjelovao je i na konferenciji u sklopu obilježavanja Svjetskog dana moždanog udara u Republičkoj bolnici Šiauliai te se tom prigodom susreo i s ravnateljem bolnice razmijenivši iskustva funkcioniranja bolničkog sustava u dvama gradovima.

Turistička zajednica Grada Zadra održala je više radnih susreta s predstavnicima litavskih turističkih agencija u Vilniusu i Šiauliaiju koji su pokazali znatan interes za zadarski turistički proizvod. Istaknuta je i zajednička želja za uspostavom avionskih veza između Zadra i više litavskih gradova.

 

Vezane fotografije

Gradonačelnik  u službenom i radnom posjetu litavskom gradu Šiauliaiu Gradonačelnik  u službenom i radnom posjetu litavskom gradu Šiauliaiu Gradonačelnik  u službenom i radnom posjetu litavskom gradu Šiauliaiu Gradonačelnik  u službenom i radnom posjetu litavskom gradu Šiauliaiu