Gradonačelnik sa suradnicima obišao Muraj, Jazine, MO-re Smiljevac, Gaženicu, Crvene kuće....
Gradonačelnik sa suradnicima obišao Muraj, Jazine, MO-re Smiljevac, Gaženicu, Crvene kuće....
...kako bi se na licu mjesta informirao o tijeku radova na nekim od najvažnijih gradskih projekata.

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta, s resornim pročelnicima i suradnicima, u utorak je obišao neke od trenutno najvažnijih gradskih gradilišta kako bi se osobno uvjerio u napredak radova. Ovom prigodom gradonačelnik i pročelnici prošetali su zadarskim Murajem i obišli vrata sv. Krševana koja se obnavljalju u okviru projekta HERA. Radovi obuhvaćaju konzervatorsko-restauratorske zahvate i rekonstrukciju dijela ceste na kojoj je obnovljen nogostup i asfalt. Otvaranje ceste za promet očekuje se uskoro.

Završeni su i radovi na obnovi dijela obale u uvali Jazine kod istezališta za male brodice ŠRD „Zubatac“ , vrijedni gotovo 2 milijuna i 700 tisuća kuna, a postavljena je i dizalica za izvlačenje brodova. Obnova istezališta i rive dovršena je prema planu, a s ciljem da se omogući Zadranima i gostima izravan kontakt s radnicima u ovom gradskom škveru i da se na taj način promovira naša tradicionalna brodogradnja. Također, građani su dobili jednu šetnicu u kontinuitetu oko cjelokupne uvale Jazine.

Zadarski je gradonačelnik obišao i gradilište socijalnih stanova na Crvenim kućama za čiju je izgradnju izdvojeno 32 milijuna kuna i gdje će biti 73 stana. Trenutno se uređuje okoliš zgrade i radovi se odvijaju sukladno planiranoj dinamici. Nakon Crvenih kuća obišao je i MO Smiljevac gdje se uređuje javna površina u neposrednoj blizini POS-ove zgrade i zgrade hrvatskih branitelja. Vrijednost investicije je 2 milijuna i 600 tisuća kuna.

Budući da je među prioritetima gradske uprave svakako i uklanjanje ruševnih objekata opasnih po okolinu, na poziv građana tog dijela grada, gradonačelnik Kalmeta obišao je dva takva objekta u Ulici Danijela Farlatija u MO Gaženica. Nad jednim od njih u tijeku je upravni spor koji se vodi pred Upravnim sudom u Splitu, a kojeg je preko zadarske odvjetničke tvrtke pokrenuo vlasnik objekta te iz tih razloga Grad nije mogao pristupiti rušenju. Za drugi objekt u tijeku je postupak dobivanja suglasnosti vlasnika. Za uklanjanje opasnih ruševina u proračunu Grada Zadra za 2016.god. osigurano je 300 tisuća kuna.

Kula Kaštel na Dračevcu, koja je bila uništena početkom Domovinskog rata, u završnoj je fazi rekonstrukcije. Preostalo je još uređenje unutrašnjosti. Mještani Dračevca dali su prijedlog da se kula stavi u turističku funkciju.

Ovom prigodom, gradonačelnik Kalmeta najavio je pročelnicima i voditeljima radova na gradilištima sustava odvodnje odnosno sekundarne kanalizacijske mreže skori obilazak netom završenih radova na projektu Jadran.