Gradonačelnik Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora
Gradonačelnik Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora
Fotogalerija Galerija
Proslavljen Dan grada Zadra i blagdan sv. Krševana - dodijeljena Javna priznanja Grada Zadra za 2016. god.-FOTOGALERIJA.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na Gradskom groblju i odavanjem počasti svim poginulim braniteljima za slobodu Zadra i domovine Hrvatske, započelo je obilježavanje Dana grada Zadra i blagdana sv. Krševana. U ime Grada Zadra vijenac su položili gradonačelnik Božidar Kalmeta sa suradnicima te brojna druga izaslanstva.

Program obilježavanja nastavio se održavanjem Svečane sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje su dodijeljena Javna priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama za doprinos razvoju našega grada na različitim područjima javnog djelovanja u 2016. godini. Nagrade Grada Zadra dobili su Šime Fantela, Igor Marenić, Edo Fantela, Ivo Nižić, A.K.A. Crescendo, Tihomir Tomčić, Loreta Bačić, Vedran Božičev i Mate Pece. Grb Grada Zadra dobili su Svetko Perković, Edi Stipić, Damir Dado Burčul i Drago Sikirić. Odlukom gradonačelnika Kalmete Grb su dobili i OŠ "Voštarnica", Bepo Matešić i David Ricov, Ivan Matak i Vjekoslav Mudrinić, te Snježana Jurinić. U ime svih laureata na priznanjima je zahvalio dobitnik Nagrade za životno djelo, gospodin Stanislav Antić.

Gradonačelnik Božidar Kalmeta pozdravljen je velikim pljeskom podrške svih nazočnih na Svečanoj sjednici, a u svom prigodnom obraćanju, među ostalim, je istaknuo da je danas Dan svetog Krševana, rimskog plemića koji je odbio visoke carske položaje jer se nije odrekao svoje kršćanske vjere te su ga zato Zadrani i uzeli za svog nebeskog zaštitnika.

-  Jer Zadar, poput svetog Krševana, nikad nije pokleknuo ni pred kim, pa ni onda kad je trpio najveće patnje i razaranja! I nije slučajno što na njegov blagdan Zadrani obilježavaju Dan grada, istaknuo je gradonačelnik i nastavio:

Zadar – to smo svi mi koji ga volimo! Već sam rekao da je hrabrost učiniti nešto prije drugih. Imati viziju i provoditi je u djelo, teško je, ali ispravno. Mi smo uvijek imali tu hrabrost. I u bliskoj prošlosti suočili smo se s ratnim razaranjima, ali vidjeli smo svoj put. U poslijeratnom razdoblju, ostvarili smo sve zadarske projekte od državne važnosti, autocestu, brzu cestu, luku Gaženicu, Zračnu luku, Sveučilište, Sportski centar Višnjik, modernu bolnicu, Muzej antičkog stakla, nove vrtiće i škole. Nakon godina uzleta, među prvima smo recesiju prihvatili kao izazov i donijeli niz antirecesijskih mjera. Iako je bilo teško, išli smo naprijed i hvala vam Zadranke i Zadrani na strpljenju, hrabrosti i vjeri, jer Zadar nikad nitko neće moći zaustaviti! Ono što mi je kao gradonačelniku uvijek davalo dodatnu snagu, jer sam uvijek bio svjestan da gradonačelnik bez građana ne znači ništa. Naša snaga je u zajedništvu. I kad gledam ovaj naš grad i sjetim se kroz što smo sve zajedno prošli i koliko toga smo postigli, srce mi je, a vjerujem i vama, radosno i ponosno, kazao je gadonačelnik Kalmeta.

Gradonačelnik Zadra osvrnuo se na neke projekte koji su ostvareni u proteklom razdoblju, a potom najavio i planove za budućnost razvoja našega grada.

U ovoj se godini napokon počeo graditi novi putnički terminal u luci Gaženica, kapitalni prometni i gospodarski razvojni projekt. 73 zadarske obitelji dobile su nove stanove koje smo izgradili za socijalne potrebe, a uz to smo zadržali i visoku razinu ostalih oblika skrbi o potrebitima. Isto tako, nastavljamo s ulaganjima u izvanstandardne programe kulture, sporta, predškolskog i školskog odgoja, gdje, primjerice, sufinanciramo kupnju udžbenika, potpuno financiramo produženi boravak u školi, učenje drugog stranog jezika, pomoćnike u nastavi novcem iz EU fondova i još mnogo toga. Za koji tjedan, potpuno ćemo završiti obnovu Kneževe palače i našim građanima i gostima otvoriti vrata suvremenog muzejskog i koncertnog prostora u srcu grada. Dobili smo titulu najpoželjnije europske destinacije i prvi put u povijesti dočekali pola milijuntnog putnika u Zračnoj luci i nikad ranije dočekali milijun turista u gradu.Posebno raduje što su mnogi građani našli svoj izvor prihoda u turizmu koji i ove godine u Zadru ostvaruje rekorde. Ove smo godine pustili u promet niz obnovljenih gradskih prometnica te izgradili nove sekundarne sustave odvodnje u više gradskih četvrti. Potpisali smo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Izgradnjom tog centra, deponij iznad Dikla zauvijek će otići u povijest. Završili smo uređenje obale u uvali Jazine, počeli radove na rivi u Petrčanima, ulagali u projekte energetske učinkovitosti, obrtništva i poduzetništva.

- Vizija grada mora se prilagođavati suvremenim zahtjevima i potrebama, pa smo izradili Strategiju razvoja urbanog područja do 2020. , na temelju koje smo od Europske unije dobili 35 milijuna eura za financiranje niza komunalnih, društvenih i gospodarskih projekata. Prioritet je Centar za mlade koji već ima građevinsku dozvolu, zatim uređenje stare Tehničke škole, Citadele, Providurove palače i Muraja. Ulagat ćemo i dalje u pametna prometna rješenja, uključivši, naravno i pitanje komunalnog parkinga za stanovnike, ali i sve one koji dolaze na Poluotok. Proširit ćemo Poduzetnički inkubator, a osmislili smo i drugačije rješenje za stavljanje u funkciju Gospodarske zone Crno. Uz to, tijekom ove godine, uspješno provodimo 20 projekata koji se financiraju iz fondova Europske unije, nastavio je gradonačelnik dodajući da se stvarna vrijednost svih tih projekata i aktivnosti najbolje se vidi u kontinuiranom povećanju radnih mjesta i životnog standarda. To govore službeni gospodarski podaci koji u ovoj godini bilježe pozitivne poslovne rezultate većine zadarskih tvrtki, povećanje investicija, jačanje malog i srednjeg poduzetništva i oporavak obrtništva. Dokaz tomu je nikad veća zaposlenost i kontinuirano smanjivanje broja nezaposlenih.

No, naš cilj je još veći – smanjiti nezaposlenost na najmanju moguću mjeru. Kako ćemo to učiniti? Stavljanjem u punu funkciju Luke Gaženica, ulaganjem u turističke kapacitete jer želimo i uspjet ćemo produljiti sezonu na cijelu godinu, Novu rivu,uvalu Jazine, Vrata Zadra. Nastavljamo i uređenje Sportskog centra Višnjik, kao buduće jezgre sportskog turizma. To su samo neki od projekata koji će, naravno uz pomoć Vladinih mjera , značajno povećati broj radnih mjesta, a nezaposlenost svesti na zanemarivu mjeru. Ono što također mora biti prioritet je vraćanje u Zadar sjedišta državnih institucija koje su nerazumno, kroz politiku tihe regionalizacije, preseljene iz Zadra. Zato trebamo dalje raditi i stvarati, gledati u sutra s ciljem Zadra – gospodarski aktivnog i uspješnog regionalnog središta najviših socijalnih i društvenih standarda, kazao je uz ostalo gradonačelnik Kalmeta.

Čestitajući svim građanima blagdan sv. Krševana i Dan grada Zadra, gradonačelnik Kalmeta je na kraju posebne čestitke uputio ovogodišnjim laureatima koji su, poput mnogih neimara u prošlosti ovoga grada, nesebično dali sebe i utkali svoj rad u njegovu dobrobit. Naglasio je da Zadar prepoznaje vrijednost, trud i rad ujedno poručivši svim Zadranima i Zadrankama da je Zadar vrijedan svih naših napora!

Kao posebni gosti Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su izaslanik Predsjednice RH, Neven Šimac te saborski zastupnici Miro Kovač i Grozdana Perić.

Navečer je u katedrali sv. Stošije, povodom blagdana sveca zaštitnika, sv. Krševana i Dana grada Zadra održano koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio nadbiskup zadarski, mons. Želimir Puljić

 

 

 

Vezane fotografije

Gradonačelnik Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora Gradonačelnik Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora Gradonačelnik Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora Gradonačelnik Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora Gradonačelnik Kalmeta: Zadar je vrijedan svih naših napora