Gradonačelnik Kalmeta: Nećemo odustati od razvoja Višnjika
Gradonačelnik Kalmeta: Nećemo odustati od razvoja Višnjika
O tome će rješenje dati struka, građani će u tome sudjelovati kroz javnu raspravu, a odluku će donijeti Gradsko vijeće Grada Zadra.

Bez obzira na javne napade pojedinih skupina i manipulacije činjenicama, od prijedloga Odluke o početku izrade izmjena UPU-a Višnjik nećemo odustati ali će o tome rješenje dati struka, građani će u tome sudjelovati kroz javnu raspravu, a odluku će donijeti Gradsko vijeće Grada Zadra, konstatirao je gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta na današnjem javnom kolegiju, osvrćući se na, kako je kazao, neka nerazumijevanja ali i manipulacije činjenicama te zlonamjerno podmetanje koje se ovih dana čuje u javnom prostoru.

Odluka o početku izrade izmjene UPU-a

-Naš cilj je na Višnjiku razviti sportsku infrastrukturu i cjelogodišnji sportski turizam što je uostalom planirano još 2001.godine kada je napraljen prvi UPU. S obzirom da su se u ovih petnaest godina itekako promijenili trendovi funkcioniranja sportskog turizma te u svrhu cjelokupnog ekonomski pozitivnog funkcioniranja „SC Višnjik“ pojavila se potreba za novim sportsko-komercijalnim sadržajima, koja povlači za sobom redefiniranje postojećeg urbanističkog plana. Prvi korak ka tome upravo je donošenje Odluke o izmjeni UPU-a Višnjik. Nakon toga pristupa se izradi UPU-a, potom slijedi javni uvid, široka javna rasprava, a konačnu odluku donosi Gradsko vijeće, objasnio je Kalmeta. -Sadržaji koji će se graditi na Višnjiku bit će definirani UPU-om. Međutim direktor "SC Višnjik", Denis Karlović ima viziju i ideju i na to ima pravo, a zato je, među ostalim,  tamo i postavljen. Njegova je  vizija samo jedna od mogućih ali to ne znači da će baš njegova vizija biti realizirana, rekao je Kalmeta ističući da nema razloga ni za kakvu paniku koja se ovih dana pokušava stvoriti u javnosti.

Povećanje temeljnog kapitala ŠRC Višnjik

Gradonačelnik je pojasnio i što to podrazumjeva povećanje temeljnog kapitala „SC Višnjik“ kazavši da su zemljište na kojem su izgrađeni dvorana, bazen i energana u vlasništvu Grada Zadra dok je dvorana u vlasništvu tvrtke čiji je stopostotni vlasnik Grad Zadar. -Tim povećanjem temeljnog kapitala ne smanjuje se kapital Grada Zadra koji će izgubiti imovinu u zemljištu, ali će povećati financijsku imovinu koja je u vlasništvu gradskog poduzeća, naglasio je gradonačelnik smatrajući da se cijeli projekt pokušava opstruirati kako na tom prostoru ne bi bilo izgrađeno ništa. -Također, nastavio je, konstrukcije da povećanje temeljnog kapitala znači nekakvu prodaju ili rasprodaju potpuno odbacujem jer to nitko ne može napraviti bez suglasnosti Grada, Gradskog vijeća i Gradonačelnika, a Grad neće izgubiti nadležnost upravljanja.

Prijenos prava građenja

Prostorno-planskom dokumentacijom iz 2001. godine obuhvaćen je cjelokupni prostor Višnjika, a na Grad je ugovorom s državom prenešeno i pravo građenja, ali je u ugovoru i "bezuvjetni i neopoziv pristanak" da Grad bez nove državne suglasnosti to pravo građenja može prenijeti na treće osobe. Da bi se cjeloviti prostor na Višnjiku razvijao, logično je da njime upravlja gradsko poduzeće "Višnjik" kako bi se ovaj važan projekt realizirao što lakše i jeftinije.

Projekt razvoja Višnjika smeta određenim interesnim skupinama

- Jedina naša namjera bila je staviti cijeli prostor Višnjika pod upravljanje Sportskog centra Višnjik kao gradskog poduzeća koje će njime upravljati i razvijati infrastrukturu. Ali tu dolazimo do problema i to je ono što nekima najviše smeta, što smeta nekim interesnim grupama koje sada tamo arče i banče što će Višnjik sada imati ingerenciju nad cijelim tim prostorom, kazao je gradonačelnik Kalmeta.

-Prvenstveno mislim na gospodina iz SDP-a kojega je Denis Karlović do nogu potukao na izborima za temeljne ogranke u Jazinama 1, a koji je inače predsjednik Atletskog kluba Zadar. I taj se javlja, taj laže, taj govori neistine i muti vodu, kazao je gradonačelnik. Na kraju je zaključio da će gradska uprava posebno voditi računa je da zadovolji potrebe naših sugrađana za rekreativnim sadržajima te da od projekta razvoja Višnjika u sportski centar, koji je iznimno značajan za naš grad, neće odustati.