Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝
Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝

Projekt nevladine organizacije ECAD (Europski gradovi protiv droge) pod nazivom ˝Mladi u Europi˝ provodi se na lokalnoj razini, a za cilj ima prevenciju ovisnosti o drogi i alkoholu. U posljednjih deset godina razvija iznimno uspješnu politiku, čije rezultate najbolje potvrđuje Island, u kojemu je provođenje ovog programa rezultiralo smanjenjem postotka zlouporabe droga i alkohola među mladima, koji danas iznosi blizu 1%. Na današnjem susretu u Maloj vijećnici, prezentaciju programa održao je Fabio Bernabei, nacionalni predstavnik ECAD-a, s kojim su gradonačelnik Božidar Kalmeta i pročelnik UO za socijalnu skrb i zdravstvo Mario Pešut dogovorili suradnju, odnosno sljedeće korake za implementaciju programa.

Problem zlouporabe droga i alkohola, pogotovo među mlađom populacijom, karakterizira se kao transkulturalan, odnosno globalan problem. Uzroci su različiti, iako se najčešće spominju društveni problemi, kao što je siromaštvo, zapostavljenost, socijalna isključenost. Kako bi rješenje ovakvih problema dostiglo zadovoljavajuću razinu, prvenstveno je potrebna koordinacija svih tijela uključenih u borbu, odnosno onih koji su odgovorni za osjećaj sigurnosti građana, zaštićenosti i zdravlja.

Grad Zadar putem Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo provodi program zdravstvene zaštite, odnosno izdvaja sredstva kojima promiče zdravlje svojih građana te programe prevencija i borbe protiv bolesti ovisnosti. Kako bi na lokalnoj razini ta borba bila još uspješnija, gradonačelnik Kalmeta na današnjem je sastanku potvrdio uključenje u program prevencije ovisnosti o drogama ˝Mladi u Europi˝ (YIE), koji je znanstveno utemeljen i u cijelosti financiran doprinosima Vijeća baltičkih država i Europske unije. U provođenju ovog programa ECAD igra ulogu koordinatora s gradovima i europskim metropolama. Promičući najveću europsku mrežu za prevenciju među lokalnom samoupravom te razvijajući međusobne kontakte s lokalnom vlasti djeluje kao svojevrstan posrednik prema Europskoj uniji, Ujedinjenim narodima i ostalim međunarodnim tijelima. ECAD ima ugledan savjetodavni status kod ECOSOC-a (Ekonomsko i društveno vijeće u Ujedinjenim narodima) i aktivan je član Bečkog nevladinog odbora za narkotičke droge UNODC-a (ureda za droge i kriminal UN-a). Članovi ECAD-a, čije je sjedište u Stockholomu, u ovom su trenutku prisutni u 30 različitih država, od Portugala do zapadnog Sibira.

Vezane fotografije

Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝ Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝ Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝ Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝ Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝ Grad Zadar uključuje se u projekt ˝Mladi u Europi˝