Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru
Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru

U Domu Zadarske županije gradonačelnik Božidar Kalmeta zajedno sa županom Stipom Zrilićem, primio je danas, 24. veljače 2014., u službeni posjet generalnog konzula Talijanske Republike u RH sa sjedištem u Rijeci, g. Renata Cianfaranija, u pratnji predsjednice Zajednice Talijana u Zadru gđe Rine Villani i pomoćnice generalnog konzula Ileane Jančić. 

˝Grad Zadar njeguje prijateljske odnose s nekoliko talijanskih gradova. Nedavno smo boravili u Padovi i proslavili desetu obljetnicu sporazuma o prijateljstvu između naša dva grada.˝, kazao je gradonačelnik Božidar Kalmeta. ˝Surađujemo i s gradom Reggio nell Emilia, a u pregovorima smo i s Gradom Senigallia u Regiji Marche. Naša je politika nastaviti i unaprijediti suradnju s talijanskim i europskim gradovima budući da je Zadar uvijek bio i ostat će otvoren grad, a sada je i dio Europske unije.˝, dodao je gradonačelnik. Naime, Grad Zadar s navedenim gradovima surađuje na području kulture, obrazovanja i znanosti, promovirajući otvorenost i za gospodarsku suradnju dviju susjedenih država, koje dijeli samo more i koje su u prijašnjim vremenima bile značajno povezane upravo prometnim morskim putem preko Zadra i Ancone. Stoga je gradonačelnik Kalmeta istaknuo važnost ponovne uspostave te povezanosti. ˝U tom smjeru predlažemo i nudimo organizaciju sastanaka dviju gospodarskih komora, iz Zadra i Ancone, a vi nam u tom smislu možete pomoći.˝, predložio je gradonačelnik konzulu Cianfaraniu. Gradonačelnik je istaknuo i dobru suradnju između Grada Zadra i Zajednice Talijana, a jedan od rezultata te suradnje je i otvaranje talijanskog dječjeg vrtića.  

Župan Stipe Zrilić predstavio je talijanskom generalnom konzulu otvorene i planirane investicijske projekte u Zadru i Zadarskoj županiji, posebice na području turizma, za što su posebno zainteresirani talijanski investitori, a što je potvrdio i sam g. Cianfarani. 

˝Talijanski investitori zainteresirani su za ulaganje u vašu regiju, posebice u infrastrukturu, energetiku i zaštitu okoliša.˝, istaknuo je generalni konzul i dodao da će učiniti sve da se ta suradnja unaprijedi. ˝Turisti iz naše zemlje zadovoljni su vašom turističkom ponudom, a to bi moglo pomoći otvaranju novih talijanskih tvrtki iz turističkog sektora.˝, dodao je uz želje da ovdašnja Zajednica Talijana i dalje obogaćuje kulturni prostor Zadra i Zadarske županije. Na kraju sastanka pomoćnica generalnog konzula, Ileana Jančić predložila je da Zadar ove jeseni sudjeluje na Danima talijanske kulture, koji se svake jeseni održavaju u Gradu Rijeci, na način da izložbe pojedinih talijanskih i hrvatskih autora budu prikazane i zadarskoj publici, što su domaćini i prihvatili. 

Vezane fotografije

Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru Generalni konzul Talijanske Republike Renato Cianfarani u nastupnom posjetu Zadru