Europski tjedan mobilnosti
Europski tjedan mobilnosti
ZDravi đir i panel rasprava o prometu

U sklopu programa Europskog tjedna mobilnosti 2018. koji organizira Grad Zadar, u suradnji s Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA, jutros je dan započeo s akcijom ZDravi đir – Biciklom na posao!.
U vremenu od 7 do 8 sati  građani koji su na posao jutros krenuli biciklom na Branimiru su, koa poticaj da i dalje nastave s ovom zdravom i ekološki prihvatljivom praksom, dobili zdrav doručak i kupon za sudjelovanje u nagradnoj igri. Dobitnici nagrada (gradski bicikl i biciklistička oprema) će se izvlačiti u subotu u 11:30 na Trgu 5 bunara.

U Kneževoj palači održan je stručni panel na temu: „Perspektive i održivost prometnog modela Zadra“. Na panelu su sudjelovali stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području prometa, urbanizma, i zaštite okoliša u sastavu: Dr. sc. Una Vidović - Mobilita evolva d.o.o. (Zagreb),  Ivan Šimić, dipl.ing. - Regionalna energetska agencija Sjever (Koprivnica),  Dr. sc. Dino Županović - Sveučilište u Zadru,  Atana Grbić - Udruga „Eko Zadar“,  Pero Marišić, dipl.ing.arh. - Arhitektonska radionica Marušić d.o.o. Zadar. Diskusija je bila prilično živa, uz brojna 'pitanja iz publike, a najviše se raspravljalo o prometu i parkiranju na Poluotoku i mogućnostima poboljšanja javnog autobusnog prijevoza kako bi on bio učinkovitiji i dostupniji širem krugu građana. 
Cilj ovoga panela je potaknuti diskusiju na temu održivosti postojećeg prometnog modela grada, mogućnostima za smanjenje korištenja automobila, većem korištenju alternativnih oblika prometovanja i javnog prijevoza, digitalizaciji javnih prometnih usluga, utjecaju prometa na javni prostor i općenito kvalitetu života u gradu. 

Nakon stručnjaka, panel  "Prometni model Zadra 2040. godine i kako ga vide budući korisnici" su održala i djeca OŠ Smiljevac uz pratnju i vođenje prof. Zrinke Merčep. Na ovoj panel diskusiji publika je saznala kakva je prometna budućnost Zadra iz dječje perspektive.

Program Europskog tjedna mobilnosti 2018. nastavlja se i sutra brojnim aktivnostima jer se obilježava međunarodni Dan bez automobila! Tim povodom Liburnija nagrađuje sve putnike na liniji Kolodvor-Poluotok besplatnom vožnjom!

 

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija u organizaciji Europske unije, koja se obilježava svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna. Njen osnovni cilj je potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana protiv zagađenja okoliša uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama, a samim time i poboljšati kvalitetu života građana europskih gradova. Na poseban način se potiču mjere usmjerene smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima.