Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien
Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien
Edukacijska jutra u Kazalištu lutaka Zadar.

U Kazalištu lutaka Zadar, već četvrtu godinu zaredom, u Zadru je održan obrazovni program za djecu i mlade nazvan Edukacijska jutra. Cilj ovoga programa, namijenjenog učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola, je približiti mladima tragediju holokausta na njima razumljiv način te prenijeti osnovne ideje Festivala: promicanje tolerancije, čovjekoljublja i prihvaćanja različitosti.  Program, organiziran u suradnji s Gradom Zadrom, obuhvaćao je projekciju filma Belle i Sébastien te predavanje gosp. Branka Lustiga, predsjednika Festivala tolerancije, dvostrukog dobitnika nagrade Oscar za filmove Schindlerova lista i Gladijator te čovjeka koji je preživio holokaust.

Uoči projekcije gospodin Lustig održao je konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo kako mu je oduvijek posebno zadovoljstvo doći u Zadar te da uživa razgovarati s djecom koja žele slušati o holokaustu. Kazao je da se za Festival tolerancije biraju filmovi koji potiču dječju maštu i uvode djecu u vrijeme radnje filma kako bi se što bolje mogli uživjeti u događaje iz tog značajnog povijesnog razdoblja. Gospodin Lustig na kraju je zaključio da se dobar učinak festivala vidi u tome što djeca uviđaju snagu i važnost tolerancije.

Gospodin Joso Nekić, pročelnik Upravnog Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra, je izrazio zadovoljstvo što djeca mogu učiti o holokaustu i zahvalio gospodinu Lustigu što sudjeluje na svim projekcijama. Također je naglasio važnost teme holokausta radi naše nedavne povijesti i Domovinskog rata u kojem je hrvatski narod doživio sličnu sudbinu.

Nakon filma, Lustig je učenicima iznio svjedočanstvo o vlastitom iskustvu iz koncentracijskih logora nacističkog režima te je iz bogatog životnog iskustva izdvojio poruku potrebe za oprostom i ljubavlju prema bližnjem te uvažavanjem svakog pojedinca što su učenici popratili velikim pljeskom.

O filmu Belle i Sébastien:

Radnja višestruko nagrađivanog francuskog filma Belle i Sébastien odvija se visoko u snježnim Alpama za vrijeme Drugog svjetskog rata. Snalažljivi Sébastien je usamljeni dječak koji pripitomljuje i sprijateljuje se s divovskim divljim planinskim psom Belle – iako mnogi mještani sumnjiče upravo ovu životinju za pomor njihovih ovaca. U isto vrijeme, Nijemci dolaze u mirno selo u potrazi za članovima pokreta otpora koji pomažu židovskim izbjeglicama pri bijegu u Švicarsku. Kroz opasnosti i pustolovine, Belle i Sébastien stvaraju nerazdvojno prijateljstvo. Kroz film se posredno obrađuju tematike njemačke okupacije Francuske, francuskog otpora, bježanja Židova i drugih ugroženih skupina od nacističkog progona te heroizma “običnog” čovjeka, sve kroz oči malog dječaka Sébastiena.

O programu Edukacijska jutra:

Edukacijska jutra dosad su održana 55 puta u 15 različitih gradova širom Republike Hrvatske, kao  i u još 5 drugih država regije, a na programu je sveukupno sudjelovalo oko 17.000 mladih iz gotovo 370 škola. Ovaj program svake godine dobiva preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, kao i Agencije za odgoj i obrazovanje, koja ga redovito ističe kao ogledni primjer izvaninstitucionalnog obrazovanja za mlade.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zadra, Zaklade Anna Lindh, Europske Unije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Vezane fotografije

Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien Branko Lustig i projekcija filma Belle i Sébastien