Berba maslina u OŠ Bartula Kašića
Berba maslina u OŠ Bartula Kašića
Djelatnici Upravnog odjela za odgoj i školstvo, pridružili su se berbi maslina u OŠ Bartula Kašića.

„Masline su ove godine jako dobro rodile, svaka su nam ruka i pomoć, pa i pokoji stroj, dobrodošli kako bismo sve pobrali“- kazala je ravnateljica Škole Katica Skukan i zahvalila  pročelniku Josi Nekiću koji se zajedno sa svim djelatnicima Upravnog odjela pridružio učiteljima i učenicima škole u berbi maslina.

Velika zasluga i poticaj održavanju maslinika i proizvodnji maslinovog ulja dolaze od školske učeničke zadruge „Maraška“ koju vode učiteljice Dušanka Dujić i Elza Nadarević Baričić, a postala je prepoznatljiva i po ostalim proizvodima vrijednih ruku učenika poput ulja od lavande, ulja ruže, džema od planike, čaja od lišća masline i dr.

Upravni odjel za odgoj i školstvo podupire rad učeničkih zadruga koje djeluju u zadarskim osnovnim školama, a koje se svake godine, između ostalog, predstave svim građanima Zadra na Danima izvannastavnih aktivnosti izlažući svoje zadrugarske proizvode.

Učeničke zadruge osnovnih škola Grada Zadra, i to zadruga „Arbanasi“ OŠ Krune Krstića, „Mlade ruke“ OŠ Petra Preradovića, „Điran“ OŠ Šime Budinića, „Mocire“ Oš Voštarnica i već spomenuta „Maraška“ OŠ Bartula Kašića revodno sudjeluju i na državnim smotrama učeničkih zadruga Hrvatske, a zbog njihovog rada i zalaganja dobile su poziv Veleposlanstva RH u Mađarskoj  za predstavljanje i sudjelovanje na Diplomatskom sajmu u Budimpešti koji se održao 2. prosinca 2018. godine, pod pokroviteljstvom supruge Predsjednika Republike Mađarske, gđe. Anite Herczegh. Osnovne škole su donirale proizvode svojih učeničkih zadruga i tako predstavile i promovirale Zadar i Republiku Hrvatsku, a prihod Diplomatskog sajma dodijeljen je u humanitarne svrhe.

Suradnja Veleposlanstva RH u Mađarskoj i Grada Zadra nastavlja se i ove godine jer će se učeničke zadruge predstaviti i na ovogodišnjem Diplomatskom sajmu u Budimpešti.

Upravni odjel za odgoj i školstvo kroz svoje programe izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti potiče nadarenost i kreativnost, a kroz poticaj učeničkom zadrugarstvu inovativnost i poduzetnički duh učenika - članova zadruge, izvan uvjeta klasične učionice i odnosa učitelj-učenik.

Vezane fotografije

Berba maslina u OŠ Bartula Kašića Berba maslina u OŠ Bartula Kašića Berba maslina u OŠ Bartula Kašića