29.ožujka gasimo svjetla na Forumu
29.ožujka gasimo svjetla na Forumu

Brojni hrvatski gradovi ponovno se pridružuju svjetskim metropolama u Satu za planet Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju osmu godinu za redom organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. Posljednje subote ovoga mjeseca, 29. ožujka, u 20:30 će u mrak ponovno utonuti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, kao i Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru, cijela Makarska rivijera, središta Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice i brojnih gradova. Svjetla će biti ugašena od 20:30 do 21:30 sati.

 

„WWF sa Satom za planet Zemlju već osam godina nastoji tamom probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da poduzmemo nešto kako bismo zaustavili prekomjerno trošenje zemljinih resursa“, istaknula je na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Esplanade voditeljica inicijative Sat za planet Zemlju u Hrvatskoj Petra Boić Petrač iz WWF-a. „U ovoj akciji ujedinjuju se ljudi iz svih sfera života i svojim malim akcijama izražavaju zabrinutost oko dobrobiti naše Zemlje. Pozivamo sve građane da nam se pridruže 29. ožujka u 20:30 gašenjem svjetla i razmišljanjem o načinima očuvanja našeg planeta“.

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine, u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta. Uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga, slapova Nijagare, WWF poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i stanovništvo da posljednje subote u mjesecu ugase svjetla za Sat za planet Zemlju

Vezane fotografije

29.ožujka gasimo svjetla na Forumu