25. obljetnica osnutka 7. domobranske pukovnije
Uručenje visokog državnog odličja Nikole Šubića Zrinskog.

Polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, misom u crkvi sv. Šime te svečanom akademijom održanom u Kazalištu lutaka Zadra obilježena je 25. obljetnica osnutka 7. domobranske pukovnije.

U ime Grada Zadra počast poginulim pripadnicima 7. domobranske pukovnije odali su gradonačelnik Branko Dukić, njegovi zamjenici Jagoda Surać i Ante Babić te predsjednik Gradskog vijeća Zvonimir Vrančić.

Vrhunac svečanosti bilo je uručenje visokog državnog odličja Nikole Šubića Zrinskog, kojim je ovu postrojbu odlikovala predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Odličje je ratnim zapovjednicima pukovnije uručio izaslanik predsjednice, načelnik oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov.

Sedma domobranska pukovnija Zadar osnovana je 27. srpnja 1992, kao prva domobranska postrojba koja je sudjelovala u borbenoj akciji u Domovinskom ratu. Vojni stručnjaci su više puta isticali kako je to bila jedna od najbolje organiziranih i ustrojenih pukovnija u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Kroz sastav pukovnije prošlo je više od pet tisuća branitelja zadarskog kraja koji su podnijeli veliku žrtvu za slobodu. Od srpnja 1992. do prosinca 1995. godine pukovnija je imala 35 poginulih vojnika, a ranjeno ih je više od stotinu.

Vezane fotografije