13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar
13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar

U hotelu Kolovare održana je 13. proširena sjednica Gospodarskog vijeća Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Zadar na kojoj su prezentirani financijski rezultati poslovanja gospodarstva Zadarske županije u 2014. godini i neki pokazatelji gospodarskih kretanja u 2015. godini. Također, po prvi put održan je Okrugli stol i javna stručna rasprava na temu ekonomske situacije u Hrvatskoj te mogućim pravcima izlaska iz krize.

Na okruglom stolu sudjelovali su predsjednik i članovi Glavnog odbora Hrvatskog društva ekonomista, prof.dr.sc Ljubo Jurčić, tajnik dr.sc. Mladen Mlinarević, dr.sc. Branimir Lokin, doc.dr. sc. Tomislav Ćorić, dr.sc. Dragan Kovačević, prof.dr.sc.  Mato Crkvenac,  prof.dr.sc. Lovorka Galetić, prof.dr.sc. Jože Perić. Domaćini su im bili predsjednik Županijske gospodarske komore Zadar, Dario Jurin (i sam član istog odbora), gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta, zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić i zamjenik župana Božidar Longin. Na sjednici su također sudjelovali članovi Gospodarskog vijeća, predstavnici institucija te gospodarstvenici.

-Statistika pokazuje da se gospodarstvo Zadarske županije posljednje dvije godine oporavlja i da bolje stoji u odnosu na ostatak države. U 2014. godini zabilježeno je 20 690 zaposlenih i 3500 pravnih osoba. Prihodi od 11 milijardi kuna rasli su 3,1 posto, a rashodi dosegli 11 milijardi kuna s 3,5 posto rasta. Izvoz je rastao 5,5 posto s udjelom od 22,4 posto u ukupnim prihodima, neki su od podataka koje je istaknuo Jurin. 

- Mi u Zadru smo još 2002., dok se na ovim prostorima još nisu radile studije i elaborati, od dr. Lokina naručili Strategiju razvitka grada. Danas, s druge strane, studije rade svi jer ih traži EU, rekao je gradonačelnik Kalmeta podsjetivši na projekte Jadran i luku Gaženica. - Projekt Jadran doveo je do toga da je 75 % kućanstava spojeno je na kanalizaciju, a Zadar je jedini grad na Jadranu s biološko-mehaničkim pročišćivačem otpadnih voda i uskoro bez ijednog fekalnog ispusta u more. Projekt je kreditirala Svjetska banka, a bit će otplaćen 2018. godine. Što se tiče Gaženice, ona je primjer neslušanja struke i uplitanja politike u posao struke. Prema studiji ta je luka predviđena za promet ro-ro brodova i home-port za kruzere. No s izgradnjom privremene zgrade, umjesto projektom predviđenog terminala koji bi vraćao 60% investicije, ta se luka pretvorila se u luku za liniju Zadar - Preko za što je zaslužna aktualna vlada koja je projekt proglasila amoralnim i megalomanskim. Na žalost, izgubili smo pet do šest godina no taj se projekt ne može zaustaviti i bit će dovršen onako kao je zamišljen, kazao je gradonačelnik i zaključio da je stanje gospodarstva u Zadru i Zadarskoj županiji, bez obzira na poteškoće, još uvijek bolje od ostatka Hrvatske.


Vezane fotografije

13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar 13. Sjednica proširenog Gospodarskog vijeća Gospodarske komore Zadar