Projekt "ZadarZaDar"
Projekt "ZadarZaDar"
Potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih 973.127,32 kuna O.Š. Bartula Kašića za financiranje projekta "ZadarZaDar".

 

  Ministarstvo znanosti i obrazovanja uspješnim je ocijenilo projektni prijedlog OŠ Bartula Kašića koja se prijavila na natječaj ministarstva Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini, koji je bio objevljen u listopadu 2016. godine. Nakon svih provedenih faza ocijenjivanja i odabira, 28. lipnja 2017. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta "ZadarZaDar" Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika. Ukupna vrijednost projekta iznosi 973.127,32 kuna od kojih bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda iznose 100%.

  Partneri na projektu su Sveučilište u Zadru, Grad Zadar, Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, Osnovna škola Zadarski otoci, Osnovna škola Kruno Krstić i Osnovna škola Sv. Filip i Jakov. Planirano trajanje projekta je 18 mjeseci.

  Ciljevi projetka "ZadarZaDar" usmjerit će se na jačanje kapaciteta zadarskih osnovnih škola za uspostavu sustava koji će omogućiti uočavanje i utvrđivanje darovitih učenika, primjenu doživljajne pedagogije i druge oblike razvoja darovitih učenika te uspostavljanje suradničke platforme za podršku „Online centar Zadar za darovite“. U projektu će sudjelovati 100 darovitih učenika iz partnerskih škola, 150 odgojno – obrazovnih djelatnika (127 učitelja i 23 stručna suradnika), 14 stručnjaka sa Sveučilišta u Zadru te 2 iz Grada Zadra. U sklopu projekta predviđa se opremanje škole nositelja projekta i partnerskih škola, a oprema koja će se pribavljati koristit će se za implementaciju metode iskustvenog učenja u radu s darovitim učenicima. OŠ Bartula Kašića će dobiti opremu za praktikum prirodoslovlja (FIZ-KEM-BIO-GEO). Partnerske škole će uz nositelja projekta dobiti didaktička sredstva za praktikume predmeta FIZ-KEM-BIO-GEO koja sadrže alate za demonstraciju, izvođenje pokusa te popratni softver.

  Grad Zadar kao partner ima ulogu sudjelovanja u procesu izrade Školskih planova za rad s darovitom djecom, te u diseminaciji kako bi i ostale škole u gradu i županiji koristile novo-uspostavljenu suradničku platformu: Online centar Zadar za darovite. Također, putem Turističke zajednice Grada Zadra osigurat će povezivanje škola s gospodarstvom te posjeti turističkim lokacijama na kojim je moguće raditi pokuse, istraživačke projekte i primijeniti doživljajnu pedagogiju, a gdje je moguće povezati važnost očuvanja okoliša, prirodne i kulturne baštine, za i uz razvoj turizma.