Pet stoljeća na našo
Pet stoljeća na našo
Moliški Hrvati obogatili ovogodišnje Dane hrvatskog jezika na Smiljevcu

“Pet stoljeća na našo” naziv je izlaganja koje je jučer u predvorju OŠ Smiljevac održao moliški aktivist i pisac Antonio Sammartino. Moliški Hrvati bili su posebni gosti Dana hrvatskog jezika, koji se pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije održavaju u Osnovnoj školi Smiljevac drugu godinu zaredom. Program je započeo u četvrtak, državnim skupom za profesore hrvatskoga jezika u  organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika s temom Mnoga lica hrvatskoga.

Na početku izlaganja Antonio Sammartino, predsjednik moliškohrvatske Zaklade pozdravio je skup govorom “na našo”: Dobar dan, lipa čeljadi, i nastavio izlaganje govorom moliških Hrvata za kojeg je rekao da je 500 godina star jezik koji je ostao takav – fosiliziran. Ipak, svi su ga razumjeli i ostali zadivljeni kako su Hrvati koji su prije pola stoljeća doselili u talijansku pokrajinu Molise, očuvali svoj jezik, a time i svoj identitet.

U ime Grada Zadra kao osnivača škole, skup je pozdravio pročelnik za ogoj i školstvo, Joso Nekić, zahvalivši ravnatelju OŠ Smiljevac, Bernardu Kotlaru, Agenciji za odgoj i obrazovanje kao i svim učiteljima koji sudjeluju u realizaciji ovogodišnje manifestacije Dani hrvatskoga jezika.

- Manifestacija je utemeljena odlukom Hrvatskoga sabora, a u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika iz 1967. godine. Prošle godine na ovom mjestu lijepo smo i s ponosom obilježili pedesetu obljetnicu Deklaracije, istaknuo je Nekić i naglasio kako je hrvatski jezik naša snaga:

- Naš duh oslobađa se našim jezikom i po našem jeziku mi smo to što jesmo, zaključio je pročelnik. 

Skup je nastavljen stručnim predavanjima prof. dr. sc. Sanje Vulić, izvanredne profesorice na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu koja predaje Hrvatsku dijalektologiju, odnosno Jezik Hrvata u dijaspori. Predavanje je održala i dr. sc. Sanje Knežević sa Sveučilišta u Zadr s temom “Lica hrvatske književnosti u virtualnoj civilizaciji”. U glazbenome dijelu još je nastupila i klapa Težaci iz Paljuva, pod vodstvom prof. Tatjane Jergan Botunac, dok su učenici i učitelji OŠ Smiljevac na kreativan pokazali kako ih to sve veže hrvatski.

Sutra će na Narodnome trgu u prijepodnevnim satima, moliška folklorna skupina Kroa Tarantata održati koncert za naše sugrađane, kojim će završiti ova svečanost posvećena hrvatskome jeziku. Dani hrvatskoga jezika u OŠ Smiljevac ove su godine osmišljeni kao projektni tjedan s nizom predavanja, glagoljaških radionica i izložaba – za učenike i učitelje. Programu su se rado odazvali i roditelji koji žele pokazati da u svojoj lokalnoj zajednici žele biti prijatelji škole i aktivno sudjelovati u njezinu radu.