Promjenom navika kroz projekt FIESTA ostvarena je ušteda više od 2 milijuna kWh
Promjenom navika kroz projekt FIESTA ostvarena je ušteda više od 2 milijuna kWh

Bruxelles, Belgija, 6. rujna 2017. godine – konačni rezultati projekta FIESTA – Families Intelligent Energy Saving Targeted Action (Promicanje inteligentnih energetskih ušteda u obiteljima) financiranog iz fondova EU otkrivaju kako su obitelji iz pet južnoeuropskih država promjenom svojih navika u kućanstvima uštedjele ukupno 2.053.036 kWh.

Trogodišnjim Projektom nastojalo se potaknuti veću energetsku učinkovitost među obiteljima s djecom u Bugarskoj, Hrvatskoj, Cipru, Italiji i Španjolskoj, a postignuto je smanjenje od 896 tona CO2.

Trenutačno, 29 posto ukupne potrošnje energije ostvaruje se u sektoru domaćinstava – na sustave grijanja i hlađenja otpada otprilike 66 posto potrošnje energije u kućanstvima. Kako bi se umanjile ove vrijednosti, Projekt je uključio više od 2.300 kućanstava u "energetska savjetovanja".

Svako savjetovanje podrazumijevalo je obilazak energetskog stručnjaka koji je posjetio obitelj u njihovom domu i sugerirao jednostavne promjene kako bi se ostvarile uštede vezane uz energetske troškove, primjerice kupovinu energetski učinkovitijih uređaja, izolacijskih cijevi i bojlera te potpuno isključivanje električnih aparata noću.

Nadalje, u okviru Projekta održano je 350 radionica u uključenim gradovima kako bi se raspravljalo o prednostima promjene navika važnih za energetske uštede. Uspostavljeno je 14 novih energetskih info pultova, čime je zainteresiranim građanima omogućena telefonska komunikacija s energetskim stručnjacima.

U Zadru je projekt FIESTA doprinio ostvarenju iznimnih rezultata: energetska potrošnja smanjena je za 42.290,7 kWh, a pritom je reducirana emisija CO2 za 14.727,1 kg. Spomenuti rezultati na lokalnoj razini potvrđuju kako su obitelji uz adekvatnu potporu i vodstvo bile posve spremne prilagoditi svoje ponašanje u svrhu povećanja energetske održivosti. U konačnici su realizirana ulaganja u održivija energetska rješenja u iznosu od 43.097 eura.

Kao rezultat Projekta potrebno je spomenuti i FIESTA vodič za energetsku učinkovitost te animirane filmove. Kako se radi o sadržaju namijenjenom širokoj publici, istaknuta su glavna područja energetske potrošnje u kućanstvima te su prikazane jednostavne metode uštede novca i energije.

Radionica kojom je obilježen završetak Projekta održana je u Bruxellesu (Belgija), 5. rujna 2017. godine. Ovdje se raspravljalo o najboljim metodama poticanja energetski učinkovitih navika. Projektni partneri iz gradova Logroño, Pamplona (Španjolska) i Pazardžik (Bugarska) razmijenili su iskustva vezana uz sudjelovanje u projektu FIESTA, ističući aktivnosti zahvaljujući kojima su u svojim sredinama uspješno dopirali do građana.

Projekt FIESTA financiran je sredstvima programa EU Inteligentna energija u Europi (IEE), a njegovu je provedbu kao vodeći partner koordinirao AREA znanstveni park iz Trsta.

Za više informacija posjetite web stranicu Projekta www.fiesta-audit.eu