U Kneževoj palači predstavljen projekt „Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. “
U Kneževoj palači predstavljen projekt „Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. “
Fotogalerija Galerija
OFF CONFERENCE: Zadar baštini - početak.

Večeras je u Kneževoj palači otvorena izložba povodom početka konferencije “Projekt Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020." Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Zadra, Branko Dukić koji je ovom prigodom istaknuo kako je riječ o projektima obnove i uređenja dva iznimna zadarska kulturna dobra - Providurove palače i Bedema zadarskih pobuna.

- Prije svega, podsjetit ću na događaj iz svibnja ove godine kada su moji prethodnici Božidar Kalmeta i Zvonimir Vrančić predstavili javnosti još jedan zadarski, ali i hrvatski kapitalni projekt. Treba reći i kako je s ukupnom vrijednošću od 66 i po milijuna kuna to bez sumnje najveća zajednička investicija u zadarsku kulturnu baštinu, podsjetio je gradonačelnik Dukić zahvalivši  partnerima na projektu. 

- U ovom trenutku nalazimo se u fazi dovršetka izrade projektne dokumentacije, a do kraja godine bit će završene sve aktivnosti vezane uz prilagodbu projekata i utvrđivanje troškovnika te raspisivanje natječaja za izvođače radova. Konkretno, to znači da s radovima krećemo u prvoj polovici iduće godine. Providurova palača i Bedemi zadarskih pobuna dio su nedjeljive cjeline stare urbane jezgre Zadra. Ova dva monumentalna kulturno povijesna sklopa su integrativni dio urbanog tkiva poluotoka, te za stanovništvo, goste i turiste grada predstavljaju sadržajni dio jedinstvene kulturno povijesne cjeline, kazao je gradonačelnik i nastavio:

- Nakon uspješne realizacije projekta obnove Kneževe palače, uskoro ćemo krenuti u uređenje Providurove, a tada bez ikakve dvojbe možemo ustvrditi kako naš grad postaje baštinski centar od nacionalnog značaja. Istovremeno, Bedemi se pretvaraju u novu i reprezentativnu gradsku šetnicu u dužini od 752 metra s prostorom namijenjenim različitim kulturnim sadržajima. Uređenjem bedema potvrdit će se atraktivnost i urbani značaj bedema, a posebice sada u svjetlu UNESCO-vog proglašenja svjetskom baštinom, te ga učiniti nezaobilaznom kulturnom točkom na turističkoj karti grada, zaključio je gradonačelnik Dukić.

Na večerašnjoj početnoj konferenciji “OFF Conference Projekta Zadar baštini - početak” prezentiran je EU projekt “ZADAR BAŠTINI - Integrirani kulturni program Grada Zadra do 2020. godine” multimedijalnom prezentacijom i izložbom u Kneževoj palači čime je označen početak realizacije projektnih aktivnosti i upoznavanje javnosti sa projektom. Na izložbi su predstavljene ključne komponente projekta - obnova Providurove palače, te Bedema zadarskih pobuna sa povijesnim značajem, prikazane kroz razne multimedijlane i izložbene forme preklapanjem povijesti, sadašnjosti i budućeg izgleda i funkcije uređenih prostora. Također predstavljen je i način realizacije EU projekta kroz metode i alate koji se svakodnevno koriste kod implementacije EU projekata

Svrha programa konferencije je informiranje javnosti o svim aspektima provedbe projekta Zadar baštini, na način koji će omogućiti svima da bolje shvate i dožive ova dva ključna projekta kulturne baštine za Grad Zadar, njihov povijesni značaj, sadašnjost, te prezentaciju i promišljanje buduće funkcije ovih prostora, ali i puta koji je potrebno preći da bi ovi projekti zaživjeli u skladu sa našim željama i planovima.

Grad Zadar ovaj projekt provodi s Narodnim muzejom, Turističkom zajednicom grada Zadra, Agencijom za razvoj Zadarske županije i Sveučilištem u Zadru. Večerašnju izložbu pripremili su Mladen Masar i Nevena Štokić.

Vezane fotografije

U Kneževoj palači predstavljen projekt „Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. “ U Kneževoj palači predstavljen projekt „Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. “ U Kneževoj palači predstavljen projekt „Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. “ U Kneževoj palači predstavljen projekt „Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. “ U Kneževoj palači predstavljen projekt „Zadar baštini - Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020. “