Položen kamen temeljac za izgradnju studentskog doma i restorana
Položen kamen temeljac za izgradnju studentskog doma i restorana
U Novom kampusu Sveučilišta u Zadru danas je održana svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju budućeg studentskog doma i restorana.

Kamen temeljac položili su studenti Sveučilišta, a početak gradnje prvom lopatom betona simbolično su označili rektorica Sveučilišta Dijana Vican i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić.

 

Od 2002. sanjali smo ovaj dan

- Sveučilište u Zadru je od svog osnivanja 2002. godine sanjalo ovaj dan; dan kada će ovaj dio grada, nazvan Novi kampus, istinski početi dobivati oblik sveučilišnog kampusa. Ulaskom u realizaciju idejnog rješenja pokazali smo duboku svijest da smo dio  Europske Unije koja nam omogućuje korištenje financijskih sredstava za gradnju sveučilišne infrastrukture. Naša misija je društveno-kulturno i gospodarski pridonijeti razvoju u lokalnom, regionalnom i nacionalnom kontekstu, i to u jednome – činiti Hrvatsku zemljom prilika mladima za studij, život i rad; činiti Zadar gradom, a Zadarsku županiju područjem istinskih mogućnosti za mlade za studij, život i rad i svima drugima koji žele razvijati sebe i svoje životno i okruženje, istaknula je rektorica Vican prilikom predstavljanja projekta u Multimedijalnoj dvorani Novog kampusa.

 

EU fondovi mijenjaju Hrvatsku na bolje

Ministar Pavić naglasio je kako europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, županije, gradove te znanost i visoko obrazovanje.

- Oni pružaju priliku našim studentima za kvalitetnije studiranje, inetrnacionaliziraju naše studijske programe i dižu kvalitetu usluga koje studenti dobivaju. U sljedećoj financijskoj omotnici još je veći naglasak na istraživanje i razvoj . Jedan od prioriteta u budećem razdoblju se zove Pametna Europa gdje je odlučeno da od ukupne alokacije i kohezije 35 % posto ide na tzv. Pametnu Europu odnosno istraživanje i razvoj, a 30% na Zelenu Europu odnosno borbu s klimatskim promjenama i smanjenje utjecaja CO2, a ti prioriteti bit će na raspolaganju vama.

 

Suvremeno arhitektonsko rješenje za suvremene studente

Arhitektonsko rješenje zgrade studentske menze s paviljonima  predstavio je autor projekta Vedran Pedišić.

U novoj zgradi studentske menze sa studentskim paviljonima u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru bit će smješteno ukupno 284 studentice i studenta. Zgrada će imati tri paviljona za smještaj s ukupno 129 soba: šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetne i 32 trokrevetne sobe. Studentski restoran će imati 500 sjedećih mjesta, posluživat će 3.800 obroka dnevno. Studenti će dobiti poseban prostor za učenje, dnevni boravak, praonicu, spremišta, čajne kuhinje, slastičarnicu i dr.

 

6,2 milijuna kuna iz proračuna Grada Zadra za novi studentski restoran i dom

U ime Grada Zadra, svečanosti je nazočio gradonačelnik Branko Dukić sa zamjenicima, Antom Babićem i Jagodom Surać te pročelnicima Šimom Erlićem, Josom Nekić i Darkom Kasapom.

Pred kraj prošle godine gradonačelnik Dukić je predložio, a Gradsko vijeće prihvatilo Odluku da Grad Zadar sa 6,2 milijuna kuna iz proračuna sufinancira projekt studentskog smještaja i prehrane u Novom kampusu , odnosno izgradnje studentskog doma i menze. Ne samo radi podizanja kvalitete smještaja i studiranja već i radi toga što razvoj Sveučilišta izravno doprinosi razvoju grada u cijelosti.

 

Gradonačelnik primio ministra Marka Pavića 

Nakon svečanosti gradonačelnik Dukić sa suradnicima primio je ministra Pavića u Maloj vijećnici Grada Zadra i ovom prigodom čestitao rektorici Vican i zahvalio ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, ministru i Vladi RH te o projektu istaknuo:

- Ovo je još jedan prevrijedan projekt, ne samo financijski, nego društveno. Zadar je grad znanja i grad mladih. To je naša strateška odrednica razvoja, a u toj strategiji zadarsko sveučilište nalazi se na vrhu naših interesa. Zato i nije bilo upitno uključivanje Grada Zadra u sufinanciranje ovog projekta, a 6 milijuna kuna iz našeg proračuna je izvrsno uložen novac. Uostalom, baš kao i u izgradnju nove osnovne škole na Bokanjcu i Centra na Mocirana, rekonstrukcije škole na Ploči, također i ulaganje u centre učeničkih izvrsnosti, radne bilježnice i ostalo. Kao otac dvoje studenata dobro znam koliko je izražen problem smještaja, pogotovo u gradovima koji su turistički orijentirani. Ne samo zbog financijskog aspekta, nego i zbog nesigurnosti koje donosi podstanarstvo.

 

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova partner Gradu Zadru

Na sastanku je istaknuto da upravo s ministarstvom regionalnog razvoja i EU fondova Grad Zadar ima dobre partnerske odnose  te zajednički provode razvojnu strategiju Zadra bilo da je riječ o kulturi i turizmu – Providurova palača, bedemi, Centar za mlade; komunalnoj infrastrukturi – aglomeracija, projekti inteligentnog prometnog sustava i urbane mobilnosti; ili gospodarstva – infrastruktura za zonu Crno, novi poduzetnički inkubator.