Pametna prometna rješenja za Zadar
Pametna prometna rješenja za Zadar
Sastanak s ekspertom za područje urbane mobilnosti gosp. Giorgiom Ambrosinom

U prostorijama COIN Coworking Zadar održan je okrugli stol na temu Urbane mobilnosti u EU i potencijalima razvoja urbane mobilnosti Zadra. Sastanku su nazočili pročelnici gradskih odjela sa suradnicima Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštite okoliša, Upravnog odjela za EU fondove, te predstavnik Liburnije i tvrtke Promel projekt d.o.o., specijalizirane za prometna rješenja. Također, uz njih su na sastanku sudjelovali gosp. Ivan Simić iz REA Sjever, stručnjak za EE I projekte iz područja održivog razvoja, te priznati stručnjak u području urbane mobilnosti u EU gosp. Giorgio Ambrosino. Gosp. Ambrosino punih 25 godina bavi se područjem mobilnosti na međunarodnom planu i jedan je od tvoraca nekih od najmodernijih rješenja gradskog prometa u EU gradovima. Sudionicima sastanka predstavio samo neka koja bi se mogla primijeniti u Zadru, kao što se uspješno primjenjuje diljem EU. To su primjerice jedinstvene putne karte, razvoj inteligentnog prometnog sustava, rješavanje problema dostave u urbane jezgre, bike sharing i car sharing sustav, biciklističke stanice i drugo.

Ujedno G. Ambrosino dao je svoje mišljenje o prometnom sustavu Zadra napominjući kako je naš grad, baš kao i mnogi talijanski gradovi, smješten uz more s vrlo prepoznatljivom povijesnom jezgrom koja u prometnom smislu predstavlja izazov za prometne planere. Zato treba primjenjivati "pametna" rješenja i uz pomoć novih tehnologija omogućiti veću prometnu protočnost, kvalitetniji javni prijevoz, pravodobno praćenje prometa i informiranje putnika o stanju u prometu i slično. Takva rješenja široko se primjenjuju danas diljem zapadne Europe, koja ima za cilj smanjiti prometne gužve u gradovima, polagano smanjivati broj automobila i preusmjeravati putnike na moderan i efikasan javni prijevoz, potom usmjeriti ljude na prijevozna sredstva koja manje zagađuju okoliš i sl.

Na sastanku je zaključeno kako bi se s tim i sličnim projektima Grad Zadar, u suradnji s razvijenijim europskim gradovima, u budućnosti mogao natjecati za sredstva europskih fondova, a sve s ciljem unaprijeđenja vlastitog prometnog sustava.

 

Vezane fotografije

Pametna prometna rješenja za Zadar Pametna prometna rješenja za Zadar Pametna prometna rješenja za Zadar Pametna prometna rješenja za Zadar Pametna prometna rješenja za Zadar