“My Smart City" - Hackaton & Konferencije u Zadru
“My Smart City" - Hackaton & Konferencije u Zadru
Najava konferencije IT konferencije - MY SMART CITY .

Danas je, u prostorima CODE Huba Zadar, održana konferencija za medije s ciljem upoznavanja šire javnosti s prvom zadarskom IT konferencijom MY SMART CITY koja će se održati od 11. do 13. listopada 2018., u prostorima Kazališta lutaka Zadar, a u sklopu provedbe projekta CODE koji se provodi unutar programa Interreg prekogranična suradnja Hrvatska, Bosna I Hercegovina i Crna Gora

Mala IT revolucija

Na samom početku svjedočili smo entuzijazmu moderatora ove konferencije, Zadranina Lovre Valčića, IT-jevca specijaliziranog za razvoj uređaja za istraživanje polarnih područja, koji je konferenciju najavio kao pravu malu IT revoluciju.

Zadovoljan je, kaže, što su se u Zadru počele događati promjene i razvoj IT sektora. Prvo kroz otvorenje IT studija, a sada i kroz ovu konferenciju.

Riječ je o međunarodnom IT hackatonu i konferenciji koji su  Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRANOVA i Grad Zadar po prvi put pokreću s loklanim IT snagama i brojnim lokalnim partnerima. Ovo događanje okuplja natjecatelje i partnere iz sve tri partnerske zemlje i gradove partnere: Mostar, Nikšić, Tuzla i Zadar.

Cilj konferencije je povezati IT poduzetnike iz susjednih zemalja te ukazati na konkretna pametna rješenja koja se implementiraju u europskim gradovima u svrhu podizanja kvalitete života, načine na koje se stvara povoljno okruženje za razvoj pametnog grada te vidjeti koliko je koncept pametnog grada zaživio kod nas.

Okupljanje predstavnika IT sektora

Tijekom ovog trodnevnog događanja, koje će okupiti predstavnike zadarske i nacionalne IT scene, uz brojne zanimljivosti i druženja, mogu se očekivati zanimljive rasprave o temama od značaja za pozicioniranje i razvoj Zadra u pravcu razvoja novih tehnologija, digitalizacije i inovacija, odnosno svega onoga što danas čini “pametni grad”.

Na press konferenciji koja je održana u svrhu najave My Smart City hackathona i konferencije okupila su se brojna poznata zadarska IT imena, želeći na taj način istaknuti svoju podršku jednom ovakvom događanju te dati mu dobar vjetar u leđa, kako bi postalo tradicija.

“Sudjelovanje na konferenciji, upoznavanje i druženje s drugim sudionicima odlična su prilika za proširenje suradnje unutar struke, na čemu već niz godina radimo kroz udrugu Zadar Developers Hub” - istaknule je u svoje ime, ali i ime svojih kolega, Alenka Bopsić, vlasnica softverske tvrtke Digitali.

Konferenciji će doprinijeti i “zadarska dica” koja svoje karijere već dugi niz godina grade u prestižnim međunarodnim softverskim kompanijama kao što su Microsoft, IBM i Amazon.

Svima njima zajednička je želja da njihov grad postane okruženje pogodno za razvoj IT sektora te da nove mlade nade uspjeh ne moraju tražiti izvan granica Lijepe naše.

Natjecanja, radionice, rasprave...

Trodnevni program uključuje 24 - satno hackathon natjecanje čiji je cilj dobiti potencijalna rješenja i njihovu kasniju primjenu za neke od definiranih gradskih problema. Codelab radionice, koje će se održati paralelno sa hackathon natjecanjem, imat će edukativni karakter te će dati priliku svim zainteresiranima, bili oni napredni ili početnici, da nauče nešto novo iz područja programiranja.

Konferencija je namijenjena svima onima koji žele saznati više o primjerima dobre prakse gradova poput smart city Budimpešte, zatim načinima na koji jedan od globalnih lidera Amazon potiče inovacije, ispričanih iz iskustva Zadranina i programera Marina Mamića, ujedno predstavnika Amazona u Munchenu. O nezaobilaznom konceptu “Internet of things” (IoT) govorit će Ante Medić, i to kroz hipotetski scenarij u kojem je grad premrežen senzorima koji povećavaju kvalitetu života i daju bolji uvid u obrasce ponašanja samog grada. Zanimljive prezentacije konferencije biti će upotpunjene panelima sa lokalnim IT-jevcima na kojima će se predstaviti zadarski lokalni potencijali i raspravljati o mogućnostima koje grad Zadar ima za razvoj IT-a i općenito digitalizacije javnih usluga.

Cjelokupno događanje sufinancirat će se kroz projekt CODE, odobren unutar Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.- 2020., a čiji je cilj unaprjeđenje poduzetničkog okruženja u prekograničnom području kroz razvoj poslovne infrastrukture i usluga podrške inovativnim poduzetničkim idejama.

Vezane fotografije

“My Smart City" - Hackaton & Konferencije u Zadru “My Smart City" - Hackaton & Konferencije u Zadru “My Smart City" - Hackaton & Konferencije u Zadru “My Smart City" - Hackaton & Konferencije u Zadru