U povodu Dana grada Zadra -  Integralna izvedba Misse Dalmatice Franza von Suppèa
U povodu Dana grada Zadra - Integralna izvedba Misse Dalmatice Franza von Suppèa
U petak, 22. studenog 2019. godine, u 20 h, glazba Franza von Suppèa (1819. – 1895.) vraća se u Zadar!

Uz potporu Grada Zadra i TZ grada Zadra, a u organizaciji Koncertnog ureda Zadar, slavimo 200. godina rođenja oca bečke operete koji je djetinjstvo proveo u Zadru.

Izvedbu djela Missa Dalmatica, iz pera Franza Suppèa  koji je djetinjstvo i mladost proveo u našem gradu, poklanjamo građanima i građanima te gostima u povodu Dana grada.

U Katedrali sv. Stošije pod dirigentskom palicom Vetona Marevcija zabrujat će Eisenbarthove orgulje koji će svirati mlada Zadranka Tea Kulaš, a s kora će se oriti glasovi Zbora Hrvatske radiotelevizije i solista, izuzetnih hrvatskih opernih pjevača, tenora Domagoja Dorotića i dvaju baritona Siniše Štroka i Ljubomira Puškarića.

Missa Dalmatica je djelo kojega je, kako je sam sebe nazivao, Dalmatinac Suppè, skladao u Zadru i posvetio  Zadru, gradu u kojemu je proveo ključne godine života, a tek se zatim zaputio u Beč, europski centar u kojem je radeći i skladajući postao ključna figura bečke operete.

Povijest bilježi tek nekoliko izvedbi Misse Dalmatice u Zadru; praizvedbu 1835. u crkvi sv. Frane, izvedbu revidirane verzije u povodu blagoslova zvonika Katedrale sv. Stošije 1891. i izvedbu tršćanskog zbora 2013. godine.

Ulaz na koncert je slobodan.