LAŽEŠ MELITA, kazališna predstava
LAŽEŠ MELITA, kazališna predstava
Kazališna udruga Igrajmo se Zadar

Stvarnost koja nas okružuje često je neprihvatljiva ili možda teže prihvatljiva. Različiti su razlozi i načini bijega/odmaka od stvarnosti. Laž je jedan od oblika  i načina „bijega“. Djeca i odrasli često lažu jer se žele svidjeti drugima, žele prihvaćanje, poštivanje i ljubav.

Laž je povezana i s iluzijom. Izmišljeni svijet naizgled se čini boljim ili makar onakvim kakav mislimo da bi trebao biti. Biti maštovit i znati maštati divna je stvar, međutim, u tome se bi smjelo pretjerati.

Koliko je tanka linija između stvarnog i nestvarnog, te koliko je varljiva laž, pokazuje upravo Melitin lik (Zola Ušalj). Melita se toliko uživjela u svoje priče, da je prestala razlikovati iluziju od stvarnosti. Njezina maštovitost postala je problem. Ona je vrlo neobična djevojčica, iako na prvi pogled ne djeluje tako. Živi u maloj obiteljskoj kućici, u predgrađu, ima brižnu mamu (Dina Špoljarić), tatu koji previše puši (Robert Brkljača), brata koji jako voli jesti (Ivan Pavao Čulina) i punu torbu uobičajenih školskih briga. Predstava se upravo posredstvom tih likova dotiče i drugih, uvijek aktualnih problema. Melita se ipak po nečemu razlikuje od drugih djevojčica njezina uzrasta. Naime, ona jako voli izmišljati. Vjeruje da se ništa loše ne može dogoditi ako se govori ono što nije istina. Melitine nevjerojatne priče izgledaju puno zanimljivije od ponekad dosadne stvarnosti.

Laž, kao osnovna tema predstave, osnovni je element rada na samome sebi kroz čitavu predstavu, bitan je element osvještavanja važnog i nevažnog, valjanog i nevaljanog, prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja. Koliko važnu ulogu u životu prije svega ima obitelj, prijatelji, okolina i koliko je važno njihovo iskreno mišljenje i podrška, otkriva upravo ova predstava.

Predstavua će biti popraćena i izložbom radova djece glumaca na temu laži (foaje – HNK ZADAR).

 
LAŽEŠ MELITA – prema romanu Ivana Kušana 
HNK ZADAR 
Utorak, 29.5.2019., 18h – PREMIJERA
Redateljica i dramaturginja:
Matija Šango Šimurina
Asistentica redateljice: Ana Šarić
Kostimografkinja: Anita Goreta
Majstor tona: Luka Klečina
Majstor svjetla: Frane Papić
Rekviziter: Dragan Sinovčić
Scenograf: John Čolak
Kazališna predstava za dob 7+
Trajanje predstave: 1h 15min
Cijena ulaznice: 30 kn (za organizirane grupe učenika, po 20 kn)

 

Organizator: Kazališna udruga Igrajmo se Zadar i suradnici (Pomorska škola Zadar, ŠPUD Zadar)