Ansambl Harmonija disonance
Ansambl Harmonija disonance
Izazov tradicijske vokalne glazbe

Tradicijska vokalna glazba svakako je i danas izazov na koji se može odgovoriti na različite načine.

Ansambl Harmonija disonance izrastao je iz istoimenog projekta započetog u listopadu 2016. godine, na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Riječ je o projektu zamišljenom kao mjestu susreta studenata Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe, koji je osmislila i pokrenula dr. sc. Mojca Piškor. Repertoar ansambla oblikovan je u neposrednom susretu s voditeljem ansambla, dr. sc. Joškom Ćaletom, te tradicijskim pjevačicama i pjevačima, zahvaljujući kojima su tradicijska pjevanja i danas dijelom žive izvedbene prakse. Od svog osnutka Harmonija disonance sudjelovala je u nizu projekata od kojih se posebno ističu: cjelovečernji koncert u Francuskom paviljonu Studentskog centra te koncert u ciklusu Lisinski subotom, gdje je ansambl nastupao uz Jazz orkestar Muzičke akademije (koncert nagrađen godišnjom nagradom HDSa – Franjo Kuhač, 2018.). Također su sudjelovali na smotri folklora Na Neretvu misečina pala 2017., na zatvaranju 6. simpozija ICTM-a za glazbu i ples jugoistočne Europe i cjelovečernjem koncertu povodom Dana buke u Dugopolju.

Projekt i ansambl Harmonija disonance za svoje djelovanje nagrađeni su Rektorovom nagradom i Posebnom dekanovom nagradom (2017.), a voditelji projekta, Piškor i Ćaleta, dobili su godišnju nagradu Milovan Gavazzi u kategoriji zaštita kulturne baštine Hrvatskog etnološkog društva (2018).

 

Ansambl Harmonija disonance 
Etno dani Zadarske županije
Petak, 3. svibnja 2019. u 20h
Crkva sv. Donata
Organizator: NMZ – Etnološki odjel